Forrás: NOL

Felvonulás a Szálasi-puccs évfordulóján

Munkatársunktól, 2004. szeptember 4. 00:00

Demszky Gábor főpolgármester felkérte Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt, hogy tiltott önkényuralmi jelkép feltüntetése miatt indítson rendőrségi eljárást a Nagykörúton feltűnt, nyilaskeresztre emlékeztető rajzot ábrázoló plakátok kiragasztói ellen.

A BRFK illetékesei a pénteki munkanap végéig nem kapták meg Demszky levelét. Érdeklődésünkre csak annyit mondtak: megvizsgálják a főpolgármester érveit. Emlékeztettek arra, hogy nemrég egy hasonló esetben az ügyészséggel egyetértésben szüntették meg az eljárást. A mostani eset kapcsán a törvényes határidőn belül – még Demszky sajtóközleményének nyilvánosságra kerülése előtt – az V. kerületi kapitányság nyomozást rendelt el. A BRFK vezetőjének bűnügyi helyettese központi hatáskörbe vonta az ügyet, és írásos állásfoglalást kért a Fővárosi Főügyészségtől. Arról, hogy folytatódik – azaz, hogy egyáltalán megkezdődik-e a nyomozás – az ügyészségnek kell döntenie.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége felkérte az igazságügy-minisztert, hogy az illetékes hatóságok bevonásával segítsen felülvizsgáltatni a fasiszta, hungarista szerveződések működésének jogszerűségét és megmozdulásaik betiltásának ügyét.

A Magyar Jövő Csoport október 15-re demonstrációt jelentett be a fővárosban, az Andrássy út 60. szám elé. – Nem volt törvényes lehetőség a demonstráció tiltására, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt tudomásul vette – jelentette ki Unger Pál, a BRFK sajtóügyeletese. A Terror Háza Múzeum vezetősége viszont elutasítja, hogy a múzeum előtt koszorút helyezzenek el Szálasi Ferenc hatalomátvételének 60. évfordulóján.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.