Forrás: Magyar HírlapA túszügy „segített” Párizsnak

Lapzártánk idején „éltek és jól voltak” a két hete Irakban elrabolt francia újságírók. A túszdráma beárnyékolta a tanévkezdést a francia iskolákban, ahol tegnap lépett életbe az úgynevezett kendőtörvény. A terroristák a törvény visszavonását követelték a túszok szabadon engedésének fejében, ám ezzel a korábban vitatott rendelkezés mellé állították a francia muszlim közösséget.

„Leveszem, amint bemegyek. Iskolába kell járnom” – nyilatkozott tegnap a France3 tévécsatorna riporterének egy muszlim diáklány Marseille egyik gimnáziumának bejáratánál. Az új tanév első napján, tegnap lépett életbe a feltűnő vallási jelképek viselését tiltó törvény, amely kimondja: az állami iskolákból való kizárást kockáztatja az a muszlim, aki a hagyományos kendővel, a hidzsábbal a fején jelenik meg.

A márciusban elfogadott törvény az iszlám radikalizmus más jelei, így a történelem-tananyag kétségbe vonása, a holokauszt tagadása, illetve a zsidó diákok ellen sokasodó támadások ügyében is rendelkezett a törvény. Egyben más vallások feltűnő jelképeit – a keresztet és a zsidó fejfedőket is – kitiltotta az ország állami iskoláiból.

A tudósítók szerint alig akadt valaki, aki hordta volna a kendőt, s ebben nagy része volt annak is, hogy a francia kormány az utolsó pillanatban nem várt támogatást kapott az ország muszlim közösségétől. Az augusztus 20-án elrabolt két újságíró drámája még mindig sokkolja a franciákat, így vélhetően egyetlen radikális csoport sem merte vállalni a nyílt konfrontációt a korábban erősen vitatott rendelkezés miatt. „Még a mecsetben is azt mondták, hogy vegyük le a fejkendőt az iskolában” – mondták riportereknek párizsi iskolákba járó muzulmán lányok. Csupán egyetlen „kendőpárti” tüntetés volt: Strasbourgban félszázan, köztük számos hidzsábot viselő lány tiltakozott a törvény ellen – ám a kelet-franciaországi régióban csupán tízen viselték ezt másnap az iskolában is.

Így tegnap gyakorlatilag egyedül a magát Iraki Iszlám Hadseregnek nevező terrorista csoport követelte a törvény visszavonását. A szervezet túszul ejtette Christian Chesnot-t és Georges Malbrunot-t, az újságírók szabadon engedésének feltételéül a törvény visszavonását szabta. A napokban nem- csak Franciaországban, de az egész muzulmán világban erősödő szimpátia részeként tegnap az ország muszlim vezetői – köztük a rendelkezést élesen bíráló Franciaországi Iszlám Szervezetek Szövetségének az elnöke, Fouad Allaoui – indult Bagdadba. A háromfős delegáció az ulémák tanácsával tárgyalt a túszok ügyében. Az iraki szunniták legfőbb szervezetének egyik tagja, Haszan al-Nuaimi úgy nyilatkozott,

Az állam nevében

Ha a túszejtôk úgy döntenének, hogy elengedik honfitársainkat, néhány kimondottan pozitív következménye lenne ennek a tragikus kalandnak – írja vezércikkében a Le Nouvel Observateur. A párizsi hetilap kommentátora kiemeli: a franciaországi muzulmánok határozott üzenetet küldtek a világ felé arról, hogyan látják a francia iszlámot. S ellenzik ugyan a törvényt, annak alávetik magukat engedelmeskedve állampolgári kötelességüknek.ellenzik külföldi állampolgárok elrablását, de Franciaország az iszlám fejkendő iskolai viselését tiltó törvényével ürügyet szolgáltatott ilyen üzelmekre.

A küldöttség nem így látta ezt. Ôk a franciaországi muszlimok történetében fontos mérföldkőnek tartják az utat, amely bizonyítja a „tökéletesen francia” közösség integrációját. A tárgyalásokat követően, tegnap délután azt közölték: bizonyítékuk van arra, hogy a túszok „élnek és jól vannak”. Abdallah Zekri, a muzulmán felekezet franciaországi tanácsának a tagja elmondta: hajlandóság mutatkozik a túszejtők részéről a két francia szabadon bocsátására, de nem tudják, hogyan tegyék azt. A Le Figaro által idézett Zekri szerint a terroristák „félnek az amerikaiaktól, és hogy a túszok más csoport kezébe kerülnek”.

MH-összeállítás

©

Comments are closed.