Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Izraeli támadás indulhat Szíria ellen

2004. szeptember 3. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Zeév Boim izraeli védelmi miniszterhelyettes tegnap bejelentette, országának Szírián belüli célpontokra lenne célszerű támadnia a Beer Sevában történt kettős buszrobbantásra válaszul. Eközben Izrael és a Hamász kölcsönösen megfenyegették egymást a várható következményekkel.

Oszama Hamda Hamász-vezető kijelentette, szervezete nem fogja ölbe tett kézzel hagyni, hogy a csoport első embereit meggyilkolják más országokban. A Háárec izraeli napilap szerint korábban kijelentették, ilyen támadás esetén azonnal külföldi izraeli érdekeltségeket vennének célba. Boim szerint elképzelhető a szíriai földön tartózkodó Hamász-vezetők likvidálása oly módon is, hogy az nem okoz diplomáciai perpatvart. Kormányzati források szerint veszélyben van Abu Marzuk, az Egyesült Államok által is körözött, Damaszkuszban élő Hamász-vezető és Haled Mesál, a csoport szíriai első embere.

Az izraeli rádió jelentése szerint Tel-Aviv “konkrét bizonyítékot” mutatott be az Egyesült Államoknak arról, hogy a Beer Seva-i merényletek mögött Szíria áll. A bizonyíték mibenlétéről Szilvan Salom külügyminiszter nem adott információt, s közölte, “Szíria mindig részt vett a terrorizmusban, s úgy gondoljuk, az ilyen szervezetek damaszkuszi főhadiszállásukból kapják a parancsokat.” Egy évvel ezelőtt Izrael megtámadott szíriai létesítményeket, ám azóta nem történt ütésváltás. Salom elmondta, addig nem is fog akcióba lépni az izraeli hadigépezet, amíg “véleményünk szerint Damaszkusz át nem lépi a vörös vonalat”.

Közben befejezte tizennyolc napig tartó éhségsztrájkját Izraelben több ezer palesztin rab, miután az izraeli börtönhatóságok a foglyok szerint hajlandóvá váltak főbb követeléseik teljesítésére. A négyezer bebörtönzött augusztus 15-én kezdte meg a tiltakozó akciót, egyben listát állítottak össze követeléseikről. A büntetés-végrehajtási szervek ugyan néhány kérésüket elutasították, de a legfontosabb teljesítésére, az életkörülmények javítására ígéretet tettek. A foglyok voltaképpen amiatt fogtak éhségsztrájkba, hogy így tiltakozzanak Ciszjordánia és a Gázai övezet izraeli megszállása ellen.

Isza Karake, a palesztin bebörtönzöttek szövetségének vezetője elmondta: csütörtök reggel 3500-an étkeztek ismét csaknem háromhetes koplalás után, és az esti órákig a többiek is befejezik az éhségsztrájkot. Karake közölte: mostantól a fegyőrök nem meztelenre vetkőztetve motozzák a rabokat, a börtönlakók telefonon beszélhetnek hozzátartozóikkal, és nem választja el őket üvegfal a látogatóiktól. Az izraeli börtönökben összesen 7500 palesztin raboskodik a biztonsági előírások megszegése miatt.

Sürgetik a falépítést. A kettős buszrobbantást követően a Negev-sivatagban lakó zsidó települések vezetői arra szólították fel Ariel Saron miniszterelnököt és Saul Mofaz védelmi minisztert, hogy mielőbb építsék meg az Eszak-Ciszjordániában már álló elválasztó falat. Az igazságügy-minisztérium és a kormányfő között nézeteltérés van a nyomvonal tekintetében, ezért az építkezés valószínűleg csúszni fog. A helyiek úgy vélik, a fal megléte esetén nem történtek volna meg a merényletek. Ismeretes, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék törvénytelennek nyilvánította a falat, mivel az nem a tűzszüneti határon, az úgynevezett zöld vonalon húzódik, hanem mélyen a palesztin területen belül. (MN)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.