Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Kiterjesztették a védőterületet

Igyekeznek megakadályozni a további károkat okozó épületbontásokat

2004. szeptember 2. (15. oldal)

P. Szabó Ernő

Kiterjeszti a júniusban a fővárosi VII. kerület bizonyos részein érvénybe lépett ideiglenes műemléki védelmet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH), amíg az úgynevezett régi pesti zsidónegyed egész területére, illetve az Andrássy úti védőzóna kiterjesztésére vonatkozó döntés meg nem születik, és a negyed műemléki jelentőségű területté nyilvánítását kezdeményezi.

A KÖH munkatársai által készített felmérés alapján a hivatal több mint hatvan épület egyedi műemléki védelmét javasolja. A terület egészének védettségére vonatkozó döntés megszületéséig az ideiglenes védettség időszakában mindennemű építészeti beavatkozáshoz a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hozzájárulását kell kérni. A KÖH sajtótájékoztatóján megjelent Hunvald György, Erzsébetváros polgármestere élesen bírálta a védettség kiterjesztését. Mint kifejtette, nem kapott választ a szerinte két legfontosabb kérdésre, hogy ki és miből fogja megőrizni és felújítani a védett épületeket, illetve hogy miképpen lehet majd javítani az ott lakók életkörülményein.

A KÖH célja az, hogy megakadályozza az építési spekulációk okozta, a műemlék-városvédelem szempontjait figyelmen kívül hagyó bontások folytatását. Korábban arról érkezett hír, hogy az ideiglenes védelem egy évig marad érvényben, ahogyan azonban a tegnapi tájékoztatón elhangzott, a hivatal kiterjeszti a védelmet. Az UNESCO világörökség-bizottsága 2002. június 24-29. közötti ülésén ugyanis felvette a világörökség-listára az Andrássy utat, a millenniumi földalatti vasutat, illetve ezek történelmi környezetét. A terület körüli védőzóna kialakításához, műemléki jelentőségű területté nyilvánításához szükséges jogi szabályozás azonban még nem született meg. A világörökség-bizottság elkészítette az ehhez szükséges dokumentációt, ennek alapján vonhatók meg azok a határok, amelyeken belül az egész területet műemléki jelentőségűvé lehet nyilvánítani.

Erzsébetváros fejlődése a második világháborúig tartott, a terület rehabilitációja – egy-egy kisebb revitalizációs programtól eltekintve – máig nem történt meg, s számos érték ma sem élvez védelmet.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.