Forrás: Magyar Rádió

További merényletektől tartanak Izraelben

2004. augusztus 31., kedd 19:35

287 olvasás

A Hamász vállalta magára a felelősséget azért a két izraeli terrormerényletért, amelyben 15 ember vesztette életét és 90-en sebesültek meg. Ber Sevában csaknem egyidejűleg két autóbuszt robbantottak fel öngyilkos merénylők.

A Hamász öngyilkos terroristái az izraeli Ber Seva központjában összehangoltan felrobbantottak két autóbuszt. Az egyik busz sebesült sofőrje elmesélte, hogy az első autóbusz-robbanása után kinyitotta járművének ajtajait, hogy az utasok segítséget nyújthassanak a sérülteknek.

Sokan leszálltak és ezzel megmenekültek, azonban főleg az idősebbek fennmaradtak, amikor mintegy két perc különbséggel ezt a buszt is felrobbantotta egy rajta levő merénylő. Az akció halottainak száma egyelőre 15, de hét ember életéért jelenleg is küzdenek az orvosok és a sebesültek száma 90 körül jár.

A Hamász vállalta a felelősséget a történtekért és vezetőinek megölésével indokolta a merényleteket. Az izraeli hatóságok egy hebroni Hamász-csoportot gyanúsítanak az akció elkövetésével. Izrael déli részén Ber Seva és a ciszjordániai Hebron között még nem épült fel a védelmi kerítés-rendszer.

Izraelben ezzel magyarázzák, hogy a terrormerényletek egyre délebbre történnek. Ariel Saron miniszterelnök estére biztonsági kormányülést hívott össze Tel-Avivban és kijelentette, hogy a terrorakció nem befolyásolja a gázai övezet elhagyását. A kormányülésén valószínűleg válaszlépéseket és az egész országban fokozott biztonsági intézkedéseket határoznak el, mivel a tapasztalat szerint a Hamász hullámokban, egymás után több merényletet szokott elkövetni.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.