Forrás: Magyar Rádió

Saron bemutatja a gázai kivonulás terveit

2004. augusztus 31., kedd 9:34

120 olvasás

A Likud párt parlamenti frakciójának keddi ülésén az izraeli miniszterelnök bemutatja a gázai kivonulás terveit, az elszakadás lépéseinek sorrendjét.

Az újságírókhoz kiszivárgott időrend szerint Ariel Saron már szeptemberben át akarja adni minisztereinek a telepesek kártérítéséről szóló törvény szövegét. A hadsereg is szeptemberre készíti el a kivonulás katonai terveit – együtt a szükséges költségvetéssel. Miután a kormány elfogadta, a törvényjavaslat a pénzügyekről októberben kerül a parlament elé.

Saron tervei szerint decemberben döntene a kormány a települések felszámolásáról. Az izraeli miniszterelnök gázai kivonulásról szóló terve a Likud belső népszavazásán megbukott, és a tervet ellenző jobboldali miniszterek távoztak a koalíciós kormányból.

Saron hónapok óta kisebbségben kormányoz, ezért koalíciós tárgyalásokat kezdett a baloldali Munkapárttal a kormányzati többség érdekében, de saját pártjának belső szavazása ezt a javaslatát is elvetette. Az izraeli miniszterelnök mindezek ellenére tovább folytatja a gázai kivonulás előkészítését.

Lelőttek egy palesztint Rafahban

Izraeli egységek egy palesztin fiatalt lelőttek Rafah menekülttáboránál, amikor harckocsikkal és buldózerekkel jelentek meg a településen.

Izraeli részről azt közölték, hogy az egyiptomi határhoz közeli Rafahban egy elhagyott épületet romboltak le, ahonnan palesztin fegyveresek támadásokat indítottak.

Ezt megelőzően szintén a Gázai övezetben egy zsidó település közelében lőttek le egy palesztint az izraeliek.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.