Forrás: Hírtv

Izrael október végéig dönt a kivonulásról

Dátum: 2004. Aug. 31., Tuesday, 12:44

Rovat Külföld

Az izraeli kormányfő bemutatta párttársainak a gázai zsidó telepek kivonásának pontos menetrendjét. Ariel Saron a jobboldali Likud parlamenti képviselőcsoportja előtt arra figyelmeztette a tervet ellenzőket, hogy a nyolcezer telepes átköltöztetését mindenképpen végrehajtják.

A Likud képviselőinek személyes elszántságát is hangsúlyozva Ariel Saron elmondta: szeptember 14-én az izraeli biztonsági kabinet elé terjeszti a Gázai övezetbeli létesítmények felszámolását és a telepesek kárpótlásáról szóló irányelveket. Ariel Sharon elmondta: ‘A kivonulási törvényt október 24-re jóváhagyja a kormány, és úgy gondolom, november harmadikán első olvasatban a parlament előtt lesz.’

A zsidó állam kormányfője a frakciónak hozzátette, a törvényt ezután hagyhatja jóvá a Kneszet. A miniszterelnökhöz közel álló egyik személy úgy nyilatkozott: Saron az év végéig szeretné befejezni a kivonulási terv elfogadását célzó parlamenti és biztonsági előkészületeket, s a jövő év elején szavaztatná meg kormánya tagjait a tervről. A folyamat eredetileg a 2005. második felében kezdődött volna. Tanácsadók remélik, hogy az önként átköltözőknek ígért kárpótlás több telepest sarkall majd a Gázai övezetből Izraelbe való áttelepülésre.

Saronnak azonban még fel kell számolnia kormánykoalícióján belül kialakult jobboldali ellenállást. Júniusban elvesztette parlamenti többségét, mert az 1967-ben megszállt területekről történő kivonulást ellenző minszterek kiléptek a kabinetből, vagy leváltották őket. Saron ezért a terveit támogató politikai erőket szeretne bevonni a kormánykoalícióba a szükséges többség biztosítása érdekében.

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=28463

Comments are closed.