Forrás: NOL

Amnesztiát ígérnek a felkelőknek

Az Egyesült Államok az iraki olajexport növelését szorgalmazza

Munkatársunktól, 2004. augusztus 31. 00:00

Franciaország iraki nagykövete, Bernard Bajolet (jobbra) és Colin de Verdiere különleges megbízott iraki szunnita papokkal tárgyal BagdadbanKép: REUTERS – CEERWAN AZIZ

Az egész országra kiterjedhet a nedzsefi tűzszünet, ha a Mahdi Hadserege eleget tesz Muktada asz-Szadr kérésének. A világ feszülten figyel a francia túszok sorsára.

Teljesen leállt az Irak déli részéből kiinduló olajexport a hét végi, két vezeték ellen végrehajtott szabotázsakció miatt. A hír nyomán hétfő reggel drágult a kőolaj a szabadpiacon – az ország olajexportjának 90 százalékát ugyanis a déli országrészben lefektetett csöveken keresztül bonyolítja.

Az Egyesült Államok új iraki nagykövete tegnap azt kérte az amerikai Külügyminisztériumtól, hogy az eredetileg közművesítésre szánt több mint 3 milliárd dollárt csoportosítsák át az olajvezetékek helyreállítására, a biztonsági helyzet javítására és a munkahelyteremtésre – írta a Wall Street Journal. Az USA több mint 18 milliárd dollárt szán Irak helyreállítására; John Negroponte kérése a lap szerint heves ellenkezést válthat ki a megbízásaikat féltő alvállalkozók, illetve a víz és áram nélkül maradt irakiak körében. Az újság értesülése szerint a nagykövet csaknem 2 milliárd dollárt költene az iraki rendőrök és határőrök számának növelésére.

Teherán tegnap felajánlotta segítségét a bagdadi ideiglenes kormánynak az iraki belbiztonság helyreállításához, azzal a feltétellel, hogy távozzanak a külföldi csapatok Irakból. ‘Az idegen katonák jelenléte a stabilitás hiányának egyik fő tényezője’ – idézte Haszan Rohanit, az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkárát az IRNA iráni hírügynökség. Ijád Allávi iraki kormányfő viszont attól tart: Teherán beavatkozhat az ország belügyeibe, ezért kétoldalú tárgyalásokat kezdeményezett ennek elkerülése érdekében.

Allávi tegnap több iraki lázadó csoporttal is tárgyalt – írta a Washington Post. A lap szerint a kormányfő a falludzsai, ramadi és szamarrai felkelők képviselőivel egyeztetett, és még ha nem sikerül is átállítania őket a kormány oldalára, legalább annyit elérhet az amerikai lap szerint, hogy a beígért amnesztiáért cserébe letegyék a fegyvert. A tárgyalásokkal egy időben Muktada asz-Szadr radikális hitszónok egyik magas rangú tanácsadója, Ali Szmeiszim sejk országos tűzszünetre szólította fel a Mahdi Hadseregét – az önvédelem kivételével -, és arra kérte híveit: várjanak, amíg Szadr nyilvánosságra nem hozza ‘nagyszabású politikai programját’.

Az iraki szélsőségesek emberrablása politikai vitát robbantott ki Franciaországban is – írja Kis Tibor, párizsi tudósítónk. Párizs nem enged az Irakban dolgozó két francia újságírót elrabló fundamentalista Iszlám Hadsereg zsarolásának, és nem vonja vissza az úgynevezett fátyoltörvényt. Ezt Jean-Francois Coppé kormányszóvivő erősítette meg hétfőn, és hozzátette, hogy a feltűnő vallási jelek viselését megtiltó iskolai szabályozás a csütörtöki iskolakezdéskor mindenképpen hatályba lép.

Christian Chesnot és Georges Malbrunot elrablói az említett törvény eltörlését nevezték meg a tudósítók szabadon engedése feltételének, ellenkező esetben meggyilkolásukat helyezték kilátásba. Az ultimátum hírére Michel Barnier francia külügyminiszter a közel-keleti régióba utazott, és a körút első állomásán, Kairóban segítséget kért az egyiptomi vezetőktől, valamint az Arab Ligától a foglyok kiszabadításához. Kairói sajtóértekezletén Barnier felhívta a figyelmet arra, hogy Párizs kezdettől fogva ellenezte Bush amerikai elnök iraki akcióját. Az emberrablók követeléséről szólva a miniszter kijelentette, hogy Franciaország valamennyi vallást egységesen kezel, és országában a tolerancia jegyében az iszlám is szabadon gyakorolható.

Párizsban tegnap válságtanácskozások sorát tartották. Chirac elnök egyebek között a nemzetgyűlés és a pártok vezetőivel tanácskozott a kialakult helyzetről. A francia fővárosban nagyszabású felvonulásokon követelték a túszok szabadon engedését. A franciaországi muzulmán szervezetek ugyancsak csatlakoztak a felhíváshoz.

Antiszemitizmus helyett bosszúból gyújtogatott

A feltételezésekkel szemben mégsem minősíthető antiszemita akciónak az egy héttel ezelőtti gyújtogatás egy párizsi zsidó szociális létesítményben; a tegnap őrizetbe vett 52 éves férfi maga is az intézmény alkalmazottja volt – jelentette be a rendőrség Párizsban.

Az egykori zsinagógában berendezett szegénykonyha elleni támadás franciaországi és nemzetközi visszhangja igen széles körűnek mondható; Jacques Chirac államfő és Raffarin miniszterelnök a támadást követően kifejezte felháborodását. Az elmúlt hónapokban valóban megszaporodtak Franciaországban a zsidó létesítmények elleni akciók; a felderített esetek többségében pedig kiderült, hogy arab származású fiatalok voltak az elkövetők. A tegnapi bejelentés szerint viszont a zsidó szegénykonyha felgyújtása ‘belső akció’ volt, a bosszú motiválta. Az elkövető maga is zsidó vallású, és önkéntesként a legutóbbi időkig a létesítménynél dolgozott, amikor egy vita nyomán az illetőt elküldték az intézmény vezetői.

Dominique Perben igazságügy-miniszter egyébként éppen a múlt héten hozta nyilvánosságra az elmúlt fél év antiszemita akcióinak a statisztikáját. E szerint az ilyen cselekmények száma a legutóbbi hat hónapban megháromszorozódott az előző évhez képest. Ezt Perben nyugtalanítónak nevezte. (Párizsi tudósítónktól)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.