Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Veszélyes kémjátszma

„Megosztott lojalitással” vádolhatják az amerikai zsidóságot

2004. augusztus 31. (8. oldal)

Sitkei Levente

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberei megkezdték a nyomozást Larry Franklin, a védelmi minisztérium elemzője tevékenységével kapcsolatban. Az izraeli média szintén nagy terjedelemben foglalkozik az izraeli kémügygyel, amely komolyan megronthatja a híresen erős amerikai- izraeli kapcsolatokat.

Ismeretes: Larry Franklin a Pentagonban dolgozik elemzőként, s az amerikai hatóságok szerint információkat adott át a legnagyobb izraeli lobbicsoportnak, az Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottságának (AIPAC) az Egyesült Államok iráni terveivel kapcsolatban. Ha ez bebizonyosodna, az kimerítené a kémkedés fogalmát, amellyel komolyan megsértené a kétoldalú megállapodást. Tel-Aviv és Washington ugyanis a kölcsönösen kiváló viszony folytán abban egyeztek meg, hogy nem folytatnak kémtevékenységet egymás területén. A kutató elsősorban Iránnal foglalkozott a Pentagonban, ugyanakkor fő feladata volt a libanoni Hezbollah ellenállóinak és az iszlám vallásnak a vizsgálata. A Háárec izraeli napilap által idézett kollégái azt mondták Franklinről, határozottan Izrael-párti, sokszor szélsőséges nézeteket valló ember. Keményen elítélte az arab államokat, és rajong George W. Bush amerikai elnök újkonzervatív politikájáért. Főnöke, Douglas Feith, az iraki háború egyik fő stratégája szintén Izrael iránti elkötelezettségéről híres. Ariel Saron izraeli miniszterelnök a hír kipattanásakor azonnal tagadta a kémkedés vádját.

Elemzők szerint nagyon valószínű, hogy a közeljövőben újra megjelennek az amerikai zsidóságot megbélyegző újságcikkek, mint az nem egy esetben megtörtént korábban is. Az izraeli újságok úgy vélik, ezen írások lényege az lesz, hogy az amerikai zsidó szervezetek választott hazájuk, az Egyesült Államok helyett inkább Izrael iránt lojálisak, miközben túlzott hatalmuk van a Fehér Házban. A várható elemzések arról is szólnak majd, hogy így egyértelműen izraeli érdekek vezettek az Irak elleni háborúhoz – írta a Háárecben Nátán Guttman. Hozzátette: ez ahhoz vezethet, hogy „újra felvetik a régi vádat, miszerint Izrael nem Amerika szövetségese, hanem hűtlen áruló, s az amerikai zsidóságnak megosztott a lojalitása a két ország között”. Ugyanakkor figyelmeztető lehet Izraelnek, hogy míg korábban az ilyen ügyeket „házon belül” elintézték, a Franklin-eset nagy médianyilvánosságot kapott. Igaz, mind az 1985-ös Jonathan Pollard-ügy, mikor egy beépített izraeli ügynök küldött titkos jelentéseket Tel-Avivnak, mind az utóbbi időkben felmerülő hasonló esetek gyanakvásra adhattak okot. Az előző fél évben Új-Zéland és Kanada is megorrolt Izraelre, mivel a Moszad ügynökei az ő országukban, illetve úti okmányaikkal hajtottak végre akciókat.

Gyanús diplomata. Az FBI nyomozása alapján Naor Gilon, a washingtoni izraeli nagykövetség egyik diplomatája is gyanúba keveredett mint a kémkedés irányítója. Larry Franklin ugyanis részt vett egy olyan ebéden, ahol Gilon és az AIPAC lobbistái találkoztak. A nyomozás szerint Franklin át akart adni egy dossziét, amely szigorúan titkos anyagokat tartalmazott, ám akkori beszélgetőpartnere ragaszkodott a szóbeli információátadáshoz. A lobbisták egyébként gyanakodtak Franklinre, mivel nem zsidó, és a Pentagon munkatársa – írta a Jerusalem Post. (S. L. S.)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.