Forrás: NOL

Öngyilkos merénylet Izraelben: már tizenhat halott

Munkatársunktól, 2004. augusztus 31. 16:00

Felrobbantott busz Beér-SevábanKép: Reuters/Channel 10

A Hamász terrorszervezet vállalta magára az akciót, amelyben két autóbuszt robbantottak fel Beér-Seva dél-izraeli városban, az eddig jelentések szerint tizenhat ember halálát okozva.

A két busz majdnem egy időben robbant fel Izrael déli részének legnagyobb városában, a polgármesteri hivatal közelében. Az egyiket teljesen szétvetette a detonáció, a másik pedig lángba borult.

A CNN szerint legalább tizenöten meghaltak. A mentőszolgálat harmincöt sebesültről is beszámolt. A buszok elleni robbantások után néhány perccel izraeli rendőrök egy harmadik robbanásról is hírt adtak, amely a belvárosi bevásárlóközpontnál történt. Újabb jelentések szerint ez azonban vaklármának bizonyult.

A Reuters hírügynökség szerint a Hamász szélsőséges palesztin szervezet vállalta magára a merényletet. A robbantásokat megtorlásnak nevezte azért, hogy az izraeli hadsereg tavasszal végzett az alapítójával és szellemi vezérével, Ahmed Jaszin sejkkel, majd a Hamász új vezetőjévé választott Abdel-Aziz Rantiszival is.A Palesztin Hatóság elítélte merényletet. Palesztin támadók legutóbb március 14-én, Asdód városában hajtottak végre súlyos, tíz halálos áldozatot követelő merényletet. Erre válaszul végzett az izraeli hadsereg a Hamász szellemi vezérével.

Ez volt a leghosszabb szünet az Izrael területén végrehajtott súlyos palesztin támadásokban a palesztin felkelés (intifáda) négy évvel ezelőtti kirobbanása óta, amelyben öngyilkos merénylők több mint négyszáz embert öltek meg.

Washington elítéli a merényletet

Washington a lehető legszigorúbban elítélte a két autóbusz ellen az izraeli Beér-Sevában elkövetett öngyilkos robbantásos merényletet, amelyben a két merénylőn kívül 16 ember halt meg, és több mint 80 megsebesült. Az amerikai kormány ezenkívül követeli a palesztin vezetéstől, hogy ‘azonnali és hiteles’ intézkedésekkel fékezze meg a terroristákat. ‘Semmi nem igazolja ártatlan polgári személyek meggyilkolását’ – jelentette ki Scott McClellan fehér házi szóvivő.

Colin Powell külügyminiszter felhívta telefonon izraeli kollégáját, Szilvan Salomot, és az Egyesült Államok nevében elítélte a merényleteket, és részvétét nyilvánította – mondta el Richard Boucher, a külügyminisztérium szóvivője. Boucher hozzátette: Washington nem elégszik meg azzal, hogy Jasszer Arafat palesztin elnök és Ahmed Korei kormányfő elítéli a merényleteket. Felszólította őket, hogy azonnal vessenek véget a terrorizmusnak és az erőszaknak, hozzátéve, hogy ‘a bocsánatkérések ideje már régen lejárt’, a Hamászt fel kell számolni.

(forrás: MTI, CNN, Reuters)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.