Forrás: NOL

Nyolcszáz palesztin elítélt ismét éhségsztrájkol

Népszabadság Online, 2004. augusztus 30. 14:18

Közel nyolcszáz palesztin elítélt kezdte újra pénteken felfüggesztett éhségsztrájkját az izraeli Askelon börtönében, mert szerintük mitsem változtak életkörülményeik.

A hatóságok szerint az éhségsztrájk nem folytatódik, a rabok szóvivője azonban állítja: hétfőn nyolcszáz rab ismét megkezdte önkéntes éhezését. A rabok úgy vélik, hogy a hatóságokkal elért részleges megegyezést követően megszakadt a párbeszéd az izraeli és a palesztin fél között.

Korábban mintegy kétezer-nyolcszáz palesztin rab – köztük negyven nő – tagadta meg az étkezést az izraeli börtönben. A palesztinok szemében az éhségsztrájk az izraeli megszállással szembeni ellenállás jelképe, ugyanakkor közvetlen célja a börtönkörülmények javítása.

A tiltakozók célja a meztelenre vetkőztetett foglyok motozásának megszüntetése, a higiéniai körülmények javítása, a családi látogatások gyakoribb engedélyezése és a nyilvános telefonok felszerelése a börtönben.

A hétfőre tervezett – az izraeli börtönőrök és a rabok közt megállapodást ígérő – tárgyalást az izraeli fél egyoldalúan törölte. Bár az eddigi tárgyalások során részleges megegyezés született a motozási szabályok felülvizsgálatáról, és a foglyoknak engedélyezték, hogy gyermekeiket a látogatások során megöleljék – a megbeszélések megakadásával ezek az eredmények is veszélybe kerülhetnek.

A köztörvényes bűnözőkön kívül több mint hétezer palesztint tartanak fogva izraeli börtönökben. A rabok egy része olyan iszlám fegyveres csoportok tagja, amelyek kinyilvánított célja Izrael elpusztítása.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.