Forrás: Magyar Rádió

Gázai kivonulás: Saron nem hagyja magát gúzsba kötni

A tervezett három lépcső helyett csak egy…

2004. augusztus 30., hétfő 22:16

121 olvasás

Ariel Saron keddre ígéri a gázai kivonulás részletes időrendjét.

Nem hagyom magam gúzsba kötni – jelentette ki Ariel Saron a kormányülésen egy tiltakozó jobboldali miniszternek. Az izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy a tervezett három lépcső helyett egyszerre akarja végrehajtani a gázai kivonulást. A fontosabb miniszterekkel tartott biztonsági kormányülésen Saron és Saul Mofaz honvédelmi miniszter bemutatta 21 gázai település együttes felszámolásának tervét.

Az ülésen véget vetettek a hadsereg és a rendőrség között hónapok óta zajló vitának, ugyanis mindkét fegyveres testület a másikra bízná a gázai polgári lakosság eltávolítását. Mofaz javaslata szerint a rendőrség fogja kitelepíteni a telepeseket és a katonaság lesz a felelős a teljes kivonulás biztosításáért. Ariel Saron keddre részletes időrendet ígért.

Gáza elhagyása után Izrael buldózerekkel le akarja rombolni a házakat, de egy települést meghagynak a palesztinok számára kórháznak, valamint egy ipari övezetet el akarnak adni nemzetközi szervezeteknek. Izrael a világbankkal is tárgyalásokat folytat a kivonulásról.

A kormányülésen a katonai hírszerzés vezetője azt mondta, Arafat nem hisz benne, hogy Izrael elhagyja a gázai övezetet.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.