Forrás: NOL

Egy volt portás gyújtogatott a párizsi zsidó központban

Népszabadság Online, 2004. augusztus 30. 16:17

A felgyújtott párizsi zsidó szociális központ egyik korábbi, zsidó alkalmazottját gyanúsítják a bő egy héttel ezelőtti, nagy felháborodást keltett bűncselekmény elkövetésével.

A francia nyomozó hatóságoktól származó információk szerint a hétfőn kihallgatott, ötvenes éveiben járó férfiú alkalmanként portásként dolgozott a központban, az intézmény vezetői azonban meg kívántak szabadulni tőle. A férfi emiatt állítólag megneheztelt munkáltatóira, és bosszút forralt.

A rendőrség által a nyomozás során feltárt szálakat még ellenőrizni kell. A hatóságok azonban az értesülések szerint ‘egyéb dolgok mellett’ előnyben részesítették azt a feltételezést, hogy a történtek hátterében belső nézeteltérés állhat. Hétfő reggel az első számú gyanúsítottnak tartott férfi kihallgatása mellett döntöttek.

A Párizs egyik keleti negyedében lévő szociális központot – amelyet egyebek közt nincstelen hívők élelmezésére használták – augusztus 22-re virradóra gyújtották fel. A tüzet gyorsan sikerült eloltani, így az épületet nem kellett kiüríteni. A rendőrök antiszemita feliratokat találtak a falakra pingálva.

Jacques Chirac francia köztársasági elnök erélyesen elítélte a gyújtogatást, és teljes szolidaritásáról biztosította a franciaországi zsidó közösséget.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.