Forrás: Hírtv

Akadémiai felmérés: a magyarok többsége nem szereti az idegeneket

Dátum: 2004. Aug. 30., Monday, 18:32

Rovat Belföld

Legtöbben a romákat, az arabokat, a kínaikat és a románokat utasítják el. A Hír TV-nek nyilatkozó szociológus elmondta: még ma is az ország népességének háromnegyede egyetért azzal, hogy a bevándorlók miatt növekszik a bűnözés, és több mint fele azzal, hogy a bevándorlók elveszik a munkát a magyarok elől.

Mi magyarok nem látunk szívesen más népeket hazánkban, állítja egy friss felmérés. Az idegenellenességet vizsgáló kutatásból kiderül: legkevesbé a a romákat, az arabokat, a kínaiakat és a románokat szívlelik a magyarok. Rokonként legkevesbé a romák és a kínaik jöhetnének szóba, házassági célból a legszimpatikusabb nép a lengyel, majd a sváb és a zsidó.

A Magyar Tudományos Akadémia reprezentatív felmérésében a válaszadók csupán nyolc százaléka gondolta azt, hogy minden menekültet be kellene fogadni, harminc százalék mindenki előtt bezárná a kaput, a maradék hatvankét százalék szelektálna. Az idegenellenesség mértéke sok mindentől függ, általában elmondható, minél idősebb valaki, annál kevésbé tolerálja az idegeneket. A jobb anyagi helyzetűek inkább mérlegelnek. Kutatók kapcsalatot vélnek felfedezni a politikai szimpátia és az aktivitás mértéke között: az SZDSZ-szavazók például az átlagnál jobban szeretik az idegeneket, a MIÉP-esek között viszont egyáltalán nincsenek idegenbarátok. A xenofóbiával foglalkozó szociológus szerint a háttérben a félelem és a bűnbakképzés áll.

dr. Sík Endre, szociológus: ‘Egész Európában végeztek ilyen kutatásokat, a félelem nem magyar, hanem európai és összvilági sajátosság. Másfélől a félelmet nagyon sok minden igazolja is. Nemcsak politikusaink és nemcsak a média, hanem az egyszerű emberek is a sok változást, kihívást azt félelemként élik meg.

‘Kérdéses, mennyire függ össze egy nép idegenellenéssége más népek beilleszkedésével. A Budapesten kialakult zsidónegyedet, kínai negyedet, roma negyedet talán az idegenellenesség, talán az asszimiliációellenesség hozta létre. Az biztos, az itt élő külföldiek igyekeznek mindent berendezni saját maguknak, például szeptemberben nyitja meg kapuit, mintegy százharminc kínai kisdiák előtt az első magyar-kínai általános iskola. De létezik már arab, cigány, zsidó iskola és számos más nemzetiségi oktatási intézmény is.

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=28418

Comments are closed.