Forrás: Magyar HírlapEgy “zsidó férfit” fogtak el a zsidó központ felgyújtása ügyében

A párizsi rendőrség letartóztatott egy férfit, azzal a feltételezett antiszemita támadással összefüggésben, melynek során tűz keletkezett egy zsidó közösségi központ épületében. A francia sajtó közlése szerint az illető egy zsidó férfi, aki a központban dolgozott.

Az egy héttel ezelőtt történt incidens során az épületre horogkereszteket mázoltak, majd felgyújtották. Az AFP hírügynökség rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy az őrizetbe vett személy 50 éves, aki korábban biztonsági őrként dolgozott az épületben, ám a vezetés el akarta őt bocsátani.

Állítólag egy “többé kevésbé hajléktalan”, “mentálisan instabil” emberről van szó. A hatóság bejelentése szerint az ügyet már nem kezelik antiszemita gyújtogatásként.

Az incidenst követően több francia politikus is háborút hirdetett a rasszizmussal kapcsolatban. Szilvian Salom, izraeli külügyminiszter franciaországi látogatása során elítélte a zsidó központ elleni támadást, és dícsérte Franciaország az antiszemitizmus visszaszorítása érdekében tett erőfeszítéseit.

Az év első hét hónapjában több mint kétszer annyi antiszemita cselekény történt Franciaországban, mint 2003 azonos időszakában. Januártól júliusig 160 incidens történt.

BBC

©

Comments are closed.