Forrás: Magyar HírlapIzraeli kém a Pentagonban?

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) bizonyítéka is van rá, hogy egy izraeli kém dolgozik a Pentagonban, magas tisztségben – erősítették meg kormányzati forrásból a hírt a CNN-nek.

Az állítólagos „besúgó” feltételezhetően olyan pozícióban dolgozik, hogy képes lehet befolyásolni a Bush-adminisztráció iraki és iráni politikáját – állította az egyik illetékes még pénteken.

Ugyanakkor egy másik kormányzati forrás szerint a kérdéses személynek semmiféle befolyása nincs az amerikai politikai vezetés döntéseire. Ugyanez a forrás arról is beszámolt, hogy a kémkedéssel gyanúsított személy egy minisztériumi elemző.

A CNN tudomása szerint az FBI nyomozása már hónapok óta tart, és több mint egy kormányzati alkalmazott érintett az ügyben. A hírt először a CBS televízió tálalta, pénteken. A műsorban elhangzott, hogy kém valószínűleg Donald Rumsfeld védelmi miniszter egyik közeli munkatársa.

A CBS szerint a gyanúsított az Amerikai-izraeli Közügyek Bizottsága (AIPAC) nevű amerikai zsidó lobbiszervezeten keresztül juttatott el titkos dokumentumokat a közel-keleti országnak. A szervezet részéről kategorikusan cáfolták ezt az értesülést, és azt is közölték: együttműködnek a kémügy kivizsgálóival.

A WPost tudja, ki a gyanúsított?

A feltételezések szerint a gyanúsított szigorúan bizalmas anyagokat juttatott el Izraelnek. A Washington Post szombaton honlapján két forrást is megszólaltatott, akik Larry Franklin néven azonosították a gyanúsítottat. Ő egyébként az amerikai védelmi miniszter közel-keleti és dél-ázsiai irodájának referense.

A tekintélyes lap forrásai szerint Franklin a Védelmi Hírszerzési Ügynökségnél (DIA) dolgozott, mielőtt három évvel ezelőtt átment volna a Pentagonhoz.

MHO-összefoglaló

©

Comments are closed.