Forrás: NOL

Kődobálás helyett dalol

Ammar Hasan az arab Megasztár döntőjében

D. A., 2004. augusztus 28. 00:00

Ammar Hasan internetes honlapjaKép: WWW.AMMARHASAN.COM

Telefonon gratulált neki Jasszer Arafat, kinagyított fotóját pedig úgy hordozzák, mint az Izrael elleni intifáda mártírjainak arcképeit.

Ammar Hasan a palesztinok első számú kedvencévé lépett elő, sorsa legalább annyira foglalkoztatja a Ciszjordániában és a Gázai övezetben élőket, mint a palesztin hatóságon belül zajló hatalmi harc vagy az Izraelben bebörtönzött palesztinok éhségsztrájkja. A huszonhét éves fiatalember azért lett népi hős, mert bejutott a magyarországi Megasztárhoz hasonlatos, az egész arab világból énekes tehetségeket kereső ‘Super Star 2’ döntőjébe.

A vetélkedőre – amely a libanoni kormányfő, Rafik Hariri érdekeltségi körébe tartozó műholdas tévécsatorna terméke – több mint hatezren jelentkeztek. Az utolsó körben a ciszjordániai Szalfitból származó Hasan mellett a líbiai Ajman al-Atar maradt állva. Győztest Magyarországhoz hasonlóan a közönségszavazatok alapján hirdetnek: a nézőknek Amerikától a Közép-Keletig egy hetük van arra, hogy e-mailben vagy telefonos üzenetekben szavazzanak. A diadalért persze semmi sem drága. Míg az arab Super Star nagy kedvelőjének számító Moammer Kadhafi líbiai vezető a híresztelések szerint több millió dollárt áldoz az al-Atar melletti voksolásra, a Jawwal palesztin mobilszolgáltató húszszázalékos engedményt ad minden Hasan-párti hívásra és SMS-re.

Hasan apja, Hasan Ahmed Dakruk úgy látja: fiában a palesztinok nemcsak popsztárt, hanem egy különleges nagykövetet látnak. Olyan sikeres embert, aki gyökeresen különbözik a széles körben elterjedt palesztin sztereotípiáktól. – A külvilág végre meggyőződhet arról, hogy a palesztinok nemcsak köveket dobáló és bombákat robbantó nép. Nálunk is élnek művelt, tanult emberek, értelmiségiek – nyilatkozta a szintén egyetemet végzett férfi, aki az első öbölháborúig az egyik nagy japán elektronikai konszern kuvaiti kirendeltségénél volt vezető menedzser.

Míg Dakruk legidősebb gyermekét a palesztin nép védelmezőjének tekinti, a családban nem mindenki gondolkodik így. – Minden tiszteletem Ammaré, de ez az egész felhajtás meglehetősen rosszkor jön – fakadt ki az énekes egyik unokatestvére. Nizar Dakruk a zsidó államban bebörtönzött palesztin foglyokat támogató bizottság szalfiti vezetője. A Nablusz környéki településről közel negyven férfi van izraeli fogságban.

A szélsőségesek szintén nincsenek elragadtatva sem a könnyűzenei bálvány népszerűségétől, sem a Super Star műsorától. A Hamasz szerint a jómódú családból származó fiatalember énekesi produkciója eltereli a figyelmet az olyan valós problémáktól, mint az izraeli megszállók elleni ‘szabadságharc’ vagy a palesztinok jelentős részét sújtó szegénység.

A szalfiti popsztár úgy gondolja, neki nem közvetlen politikai célokat, hanem egy civilizált nép kultúráját kell képviselnie. – Az izraeli megszállók nem a kődobáló gyerekektől, hanem a tudósoktól, művészektől és zenészektől félnek – nyilatkozta Ammar Hasan, azt sem tagadva, hogy diákként osztálytársaival együtt ő is hajigált köveket az izraeli katonákra. Később rájött, a kődobálás legfeljebb iskolakerülésre jó, győzelemre biztos nem vezet. Apja üzleti karrierre ösztönözte, de amikor látta, hogy a fiút a zene sokkal jobban érdekli, nem állta útját, sőt segítette is.

A tehetséges énekes a nabluszi egyetem elvégzése után, 2001-ben Dubaiba költözött. Az intifáda miatt a palesztin területeken nem talált képzettségének megfelelő munkát, inkább az egyik öböl menti luxusszállodába szerződött el bárénekesnek. Itt fedezte fel a Super Star libanoni szervezője.

Ammar többször járt különböző palesztin menekülttáborokban, de mint hangoztatta, nem szeretné, ha származása miatt nyerne és lenne népszerű az arab világban. Amikor a műsorban arról faggatták, miért olyan szomorú a hangja, azt válaszolta: nem tud elvonatkoztatni népe sorsától. A palesztin területeken a rajongók hatalmas szabadtéri videokivetítőkön követhetik a reménybeli új Super Star sorsát, akinek pályája talán másokat is elgondolkodtat.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.