Forrás: Magyar Rádió

Augusztus 28-án kezdődik a zsidó fesztivál

2004. augusztus 27., péntek 8:58

270 olvasás

Színházi bemutatókkal, könyvvásárral, író-olvasó találkozókkal és kiállításokkal Budapesten és több vidéki helyszínen zajlik a Zsidó Nyári Fesztivál.

– Milyen programok lesznek, hány helyszínen zajlik és vidéken is lesznek-e rendezvények?

– Hogy hány helyszínen van a fesztivál, megmondom őszintén, nem számoltam meg – mondta Vadas Vera, a rendezvény igazgatója. A fesztivál központja a régi zsidónegyed, elsősorban a gyönyörű Dohány utcai zsinagóga, amely most már hetedik éve ad otthont a fesztivál rendezvényeinek. Nemcsak az, hogy mi szép hangversenyeket viszünk oda, hanem maga a helyszín is komoly vonzerőt jelent és számunkra – és itt a budapesti zsidó hitközséget értem alatta – nagyon fontos, hogy minél több ember jöjjön el a zsinagógánkba és lássa. Augusztus 28-án lesz a nyitókoncertünk, este 9 órakor, miután már kiment a szombat, Öröm és bánat címmel Wolf Péter, Elie Wiesel tiszteletére írt concertinóját mutatjuk be a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Ezt az estét egészítjük ki a jeruzsálemi gyermekkórussal, kicsit szimbolizálva a múltat és a jövőt.

– A zsinagógában csak hangversenyek lesznek, ugye?

– Igen.

– Említsük meg a Zsidónőt….

– Halevy Zsidónője lesz szeptember 2-án, augusztus 29-én pedig Haydn Teremtés oratóriuma. De új szereplője a fesztiválnak az Amadinda együttes, amely 30-án lép fel a Dohány utcai zsinagógában. De nem szabad megfeledkeznünk, ami nagy sikernek számít, Marton Évának szeptember 4-én a Gershwin estjéről, és a záró koncert, amely szeptember 5-én lesz a zsinagógában, a 27 tagú Jeruzsálem Kántor Kórus. De új helyszínek is lesznek, amelyek kicsit könnyű műfajt hoznak be a fesztiválba, Szentendrén, ahol ékszer- és divatshow, divatbemutató lesz zsidó ízekkel fűszerezve. A könyvvásárról külön is szeretnék szólni, mert az mindig egy nagyon fontos eseménye a fesztiválunknak és mindig nagyon sok embert vonz, és ebben az évben új helyszínre kerül, a Wallenberg Emlékparkba, a Wesselényi utcába, A Budapesti Zsidó Hitközség termeiben író-olvasó találkozót rendezünk. A Zsidó Múzeumban lesz a Herzl kiállítás, tradicionális rendezvénye a fesztiválnak a Nekem szülőhazám című kiállítás-sorozat, amely a Budapest Galériában kerül megrendezésre és nemcsak a fesztivál egy hete alatt, hanem tovább még, szeptember 12-ig tart nyitva, Magángyűjtők képeit szedjük össze, ebben az évben a szentendrei Erdész Galéria segítségével Vajda Lajos, Vajda Júlia, Bálint Endre képei.

Lengyel Anna

Comments are closed.