Forrás: NOL

Kezdődik a Zsidó Nyári Fesztivál

A Halévy-opera igazi zenei szenzáció lesz

K. A. I., 2004. augusztus 27. 00:00

Hetedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Nyári Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség égisze alatt augusztus 29. és szeptember 5. között. Az elmúlt évek alatt a fővárosi rendezvényből nemzetközi rangú programsorozat lett. A fesztivál több produkciója is képviselte Magyarországot külföldön, így például az Egyesült Királyságban, Németországban, Hollandiában, az Amerikai Egyesült Államokban, sőt Indiában is. Az idei rendezvénysorozat is számos programmal várja az érdeklődőket, ám kétségkívül Halévy A zsidónő című ötfelvonásos operájának koncertszerű előadása lesz a fesztivál egyik legkülönlegesebb programja, melynek dallamai szeptember 2-án a Dohány utcai zsinagógában csendülnek fel.

A szervezők emlékeztetnek rá, hogy Halévy remekművét évtizedek óta nem hallhatta a magyar közönség, a második világháborút követően egész Európában lekerült az operaházak műsoráról. A zsidónő 1835-ös bemutatójakor Gustav Mahler azt mondta, hogy ez a legnagyobb operák egyike, amelyet valaha írtak. Ezért a fesztivál szervezői számára egyfajta misszió is, hogy egy ilyen zene- és kultúrtörténeti kincs – amelynek legnagyobb rajongói közé tartozott Richard Wagner is – ismét elfoglalhassa az őt megillető helyet. A zsidónő ma világszerte reneszánszát éli, Tel-Aviv, Bécs és a New York-i Metropolitan után nemzetközi rangú sztárok és kiváló fiatal énekesek közreműködésével Budapesten is felcsendülnek Halévy operájának dallamai.

Halévy operája utoljára 1937-ben hangzott el a Magyar Állami Operaházban. Összesen 280 alkalommal játszották a Nemzeti Színház, majd az időközben felépült Ybl-palota színpadán. A szeptember 2-i koncerten közreműködik a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar Pál Tamás vezényletével, valamint a Nemzeti Énekkar Antal Mátyás karigazgató vezetésével. A zsidónő címszerepét Tokody Ilona énekli, Eleázár, a mű férfi főszerepében pedig a brnói születésű hőstenort, a bécsi Staatsoper és a zürichi opera állandó vendégművészét, Leo Marian Vodickát hallhatja a budapesti közönség. Brogni bíborost a Magyarországon két évvel ezelőtt bemutatkozott fiatal orosz basszista, Alekszej Tanovickij énekli, Leopold herceget – amely Eleázárhoz hasonlóan különleges tenorhangot igényel – a tehetséges fiatal pozsonyi művész, Klein Ottokár. Eudixia hercegnő szerepében a ciprusi születésű fiatal szopránt, Mitilineou Cleót hallhatja a magyar közönség.

A VII. Zsidó Nyári Fesztivál programjának része a könyvnapok és Alföldi Róbert kiállítása az Erzsébet téri Gödör Klubban. A filmnapok keretében az Odeon Lloyd mozi Latabár-filmeket vetít. A Zsidó Múzeumban emlékkiállítást rendeznek Herzl halálának századik évfordulójára, a Budapest Galériában ‘Nekem szülőhazám…’ című kiállítássorozat, valamint Vajda Lajos és Bálint Endre tárlata látható majd. Lesznek napi programok is, így elsőként augusztus 28-án este kilenc órakor a Dohány utcai zsinagógában tartják a nyitókoncertet, amelyen fellép az Ankor izraeli gyermekkórus, Kincses Veronika, Elie Wiesel tiszteletére pedig elhangzik Wolf Péter zeneszerző műve, az Öröm és bánat concertino fuvolára és vonószenekarra.

Több más programot is tartanak még a fesztivál idején a zsinagógában. Augusztus 29-én este hét órakor felcsendül Haydn Teremtés című oratóriuma Daniel Grossmann vezényletével, augusztus 30-án este hétkor pedig kántorkoncertre invitálják az érdeklődőket.

Másnap, augusztus 31-én Varnus Xaver koncertezik: este hétkor Beethoven IX. szimfóniája hangzik el orgonára és fúvószenekarra írva. Szeptember 1-jén este hét órakor a Budapest Klezmer Band és Yale Strom amerikai klezmerzenész Hot Pstromi együttesének közös koncertje lesz hallható, míg szeptember 4-én Gershwin-esttel várják a zenekedvelőket Marton Éva, Kovács László és a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

Ami a pedig a többi helyszínt illeti, az Olasz Kultúra Intézete ad otthont 31-én este hétórás kezdettel a Lucidarium zenei együttes koncertjének, az olasz zsidó reneszánsz zene jegyében. A Talentum Kulturális Fórum színháztermében Goldmark-szonátaest lesz 30-án este hét órakor, míg az Uránia Nemzeti Filmszínházban este nyolckor kezdődik a Yoshke (Jiddis Színház) Sabbathsong Klezmer Band koncertje. A Spinoza-házban szeptember 4-én és 5-én este fél kilenckor hasszid mesék hallhatók, a Gerbeaud-házban szeptember 1-jén és 5-én operettest lesz este fél kilenckor.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.