Drót

sofar, 2004. augusztus 26. 22:04  JNA24 médiafigyelő, NOL Add comments

Forrás: NOL

Drót

Munkatársunktól, 2004. augusztus 27. 00:00

Esther Jungreis nem sokkal a második világháború előtt született Magyarországon, egy nagy rabbi-dinasztia tagjaként. 1944-ben apjának, Szeged főrabbijának bejárása volt a zsidó munkaszolgálatosok gyűjtőtáborába. Útjaira magával vitte a kis Esztert és bátyját, akik gyógyszert, ételt és leveleket csempésztek be a táborba. A család maga is megjárta Bergen-Belsent, s életben maradt tagjai a háború után kivándoroltak Amerikába. Esther Jungreis ma ismert személyiség: mint rabbifeleségnek (rebecen) a zsidó közösségben hagyományosan fontos szerepe van, azon túl pedig a Hinéni nevű lelki segélyszervezet alapítója és elnöke, tórát oktat heti televíziós műsorában, és rovatot vezet a világ legnagyobb angol nyelvű zsidó lapjában, a Jewish Pressben.

Ennek a rendkívüli nőnek az életéről szól az Elhivatott élet, amely sikerkönyv lett, és számos nyelvre lefordították. A szerző élete fő céljának korunk legnagyobb veszélye, a lelki kiüresedés elleni harcot tekinti. A könyv egyes fejezetei egyebek mellett a Tóra olyan alapgondolataival foglalkoznak, mint a felelősség, adakozás, imádkozás, megbocsátás, könyörületesség. Jungreis rebecen a judaizmusban járatlan olvasókhoz is szólni kíván, ezért semmilyen vallásos előismeretet nem feltételez, közérthetően, szemléletesen ír. A könyv által feszegetett problémák mindannyiunkat – hívőket és nem hívőket, zsidókat és nem zsidókat egyaránt – érintenek.

A Zsidó Könyvnapok alkalmából rendezett könyvbemutatón a szerzőnő is jelen lesz.

A bemutató ideje és helye:

2004. augusztus 30. (hétfő)

17 és 18 óra között a BZSH Díszterme

(Síp u. 12. II. emelet)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.