Forrás: NOL

Nemzetiségek parádéja

Tibori Szabó Zoltán, 2004. augusztus 26. 00:00

A segesvári Interetnikus Oktatási Központ által negyedik alkalommal megrendezett fesztiválon a Romániában élő 18 nemzeti kisebbség – magyar, német, ukrán, albán, macedón, olasz, zsidó, roma, horvát, tatár, lengyel, bolgár, szerb, török, lipován-orosz, örmény, rutén és görög – mutatkozik be. Ezeken kívül a mától augusztus 29-ig tartó rendezvényen részt vesz a romániai óromán és francia közösség is.

Persze keleti szomszédunknál ennél több nemzeti kisebbség él, de a fentieket az állam hivatalosan is elismeri. Már csupán azzal is, hogy ezeknek a bukaresti törvényhozás alsó házában egy-egy parlamenti képviselői helyet biztosítanak.

A hagyományosan rendkívül színes fesztivál parádés felvonulással veszi kezdetét, amelyen az egyes közösségek nemzeti viseletüket mutatják be. Ezt népi zene koncertek, néptáncelőadások, színházi bemutatók és könyvvásár egészíti ki.

A fesztivállal egyidejűleg a fiatalokat vonzó divatos könnyűzenei együttesek is koncerteznek, köztük a VH2, a Directia 5, a Desperado, az Andra és a Hara. Fellép Dancs Annamária és a 10 Prajini fúvószenekar. Különleges csemegének ígérkeznek az idei fesztiválon a francia Couscous dobosegyüttes, illetve a németországi Mondragon tánccsoport előadásai.

Kolozsvár, 2004. augusztus

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.