Forrás: NOL

A telepesek egy része önkéntesen távozna

Merénylet a gázai palesztin biztonság vezetője ellen

Yehuda Lahav, 2004. augusztus 25. 15:56

A mintegy 7000 gázai zsidó telepes közül több mint kétezren közölték a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatallal, hogy hajlandók önkéntesen távozni településükből és kérték a kártérítés megígért előlegének kiutalását.

Az előlegek kiutalását már a jövő héten elkezdik. A kormányfői hivatal vezető tisztségviselői megerősítették a hírt, és kifejtették, hogy szerintük a telepesek legalább 40 százaléka fog önkéntesen távozni, és hogy a kivonulást erőszak alkalmazása nélkül hajtják végre.

Ennek az optimista előrejelzésnek ellentmond Saul Mofaz védelmi miniszter bejelentése, hogy a tervek szerint a települések felszámolása során tartalékos katonai egységeket kell majd mozgósítani. Az önkéntes kitelepülők nevét sem hozzák egyelőre nyilvánosságra, mert szélsőséges elemek részéről a szó szoros értelmében életveszély fenyegeti őket – mondták a miniszterelnöki hivatal ügyintézői.

Az egyiptomiak és a palesztinok is készülnek az izraeli kivonulás utáni időszakra. Az egyiptomiak tegnap felrobbantottak két alagutat, amelyeken keresztül fegyvert csempésztek egyiptomi területről Gázába. Ebben a fejleményben izraeli katonai körök annak tanujelét látják, hogy Egyiptom komolyan meg akarja akadályozni a fegyvercsempészetet. Ugyanakkor tegnap Gázában álarcos támadók merényletet követtek el Tarek Radzsab, a palesztin biztonság gázai vezetője ellen. Radzsab súlyosan megsebesült, két testőre életét vesztette. Radzsabot Jasszer Arafathoz közel állónak tekintik, és a jelek szerint a hónapok óta dúló palesztin belharcoknak esett áldozatul.

A kormányzó Likud-párt kongresszusának viharos eseményei után most az ellenzéki Munkapártban várhatók drámai fejlemények, miután Simon Peresz pártelnök elutasította pártonbelüli ellenfelei kompromisszumos javaslatait. Most a pártvezetőségnek kell határoznia, folytatni fogja-e a párt a koalíciós tárgyalásokat Saron miniszterelnök Likud pártjával, és mikor választják meg a párt új elnökét és miniszterelnök-jelöltjét.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.