Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Beindult a piszkos kampány

Fizetett hirdetésekben próbálja lejáratni egymást George W. Bush és John Kerry

2004. augusztus 24. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Cáfolta a Fehér Ház, hogy bármi köze lenne azokhoz a fizetett televíziós hirdetésekhez, amelyek azzal vádolják az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjét, John Kerry szenátort, hogy pályafutása során hazugságokat terjesztett 35 évvel ezelőtt teljesített vietnami katonai szolgálatáról.

Titkos összejátszással vádolja a televíziós hirdetések készítőit és az elnök kampánycsapatát az a massachusettsi szenátor, aki a minap a szövetségi választási bizottságnál tett panaszt, és egyúttal a rágalmazó hirdetések sugárzásának a beszüntetését követelte. Az Őrhajós Veteránok az Igazságért nevű csoport hirdetései szerint John Kerry felnagyította háborús szerepét, hogy kitüntetéseket szerezzen, és egyengesse politikai karrierjét. A szenátor viszont azzal vádolta támadóit, hogy valójában a piszkos munkát végzik George W. Bush amerikai elnök számára a választási kampányban.

A veteráncsoport egyik pénzelője, a texasi Bob Perry, az elnök fontos támogatója, és személyes kapcsolatban áll Bush fő belpolitikai tanácsadójával, Karl Rove-val. A Fehér Ház szóvivője, Scott McClellan nyilatkozata szerint mindez nem jelenti, hogy az elnöknek és a Fehér Háznak köze lenne a hirdetésekhez. A szóvivő szerint Kerry alaptalanul támadja az elnököt, és erre az sem szolgálhat mentségül, hogy elvesztette hidegvérét. A botrány ezzel azonban még korántsem ért véget. A CNN beszámolója szerint időközben lemondani kényszerült Bush kampánycsapatának egyik önkéntese, mivel megszólalt a Kerry háborús szerepét kritizáló klipben. Az elnök kampánycsapata tegnap közleményben tudatta, hogy nem volt tudomása az önkéntes, Ken Cordier szerepléséről.

John Kerry választási kampányának egyik fő témája egyébként éppen vietnami katonai múltja, a támadások pedig a szavahihetőségét kezdik ki. A választók ugyanis azt is mérlegelik, hogy a jelölt alkalmas-e a fegyveres erők főparancsnoki tisztére, amelyet a mindenkori elnök tölt be. Kerry hadnagyként egy Swift Boat típusú, hatfős parti őrhajó parancsnoka volt, amely a Mekong deltájában teljesített járőrszolgálatot. Egy hirdetésében egyik volt bajtársa köszönetet mond neki élete megmentéséért. A Demokrata Párt szellemiségével rokonszenvező szervezetek ugyanakkor George W. Bush katonai múltját támadják, azzal vádolva az elnököt, hogy annak idején családi összeköttetései révén a texasi nemzeti gárdában húzta meg magát, hogy elkerülje a vietnami szolgálatot.

Washingtoni jóváhagyás? Bár hivatalosan az Egyesült Államok ellenzi a zsidó települések terjeszkedését palesztin területen, Washington gyakorlatilag elfogadja bizonyos kolóniák „felfelé” terjeszkedését – állította szombati számában a The New York Times, amerikai és izraeli illetékesekre hivatkozva. A Fehér Ház ugyan tartja magát a közel-keleti útitervhez, és Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó a héten meg is jegyezte, hogy a mintegy ezer új otthon építése Ciszjordániában ellentmond a béketervnek, egy magát megnevezni nem kívánó illetékes elmondta a lapnak: az amerikai elnöki hivatal „titokban elfogadta a települések természetes növekedését”, hogy ezzel is támogassa Ariel Saron izraeli kormányfőt a politikai viharok időszakában. (MTI)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.