Forrás: NOL

Észt nácik provokációja

L.P., 2004. augusztus 22. 12:44

Sötét árnyékot vet az újdonsült EU-tag Észország értékfelfogására az a botrányos háborús emlékmű, amelyet a hét végén avattak fel a balti ország egyik kisvárosában.

A náci Németország hadseregének egyenruháját viselő katonát ábrázoló dombormű – felirata szerint – azokat idézi, akik a bolsevizmus elleni harcban, az észt függetlenségért estek el a második világháborúban.

A Lihula nevű városkában felállított emlékműre a pénzt állítólag észt veteránok’ adták össze, olyanok, akik a Wehrmachtban harcoltak. Közismert, hogy a nácik a megszállt országokban elsősorban a Waffen-SS-be integrálták a helyi kollaboránsokat, és az is tény, hogy egyeseket kényszerítettek a csatlakozásra. A városka illetékesei azonban a BBC híres szerint azon észt emberek előtt akartak tisztelegni, akik úgymond maguk választottak: a két (szembenálló) fél között.

Bírálók szerint az emlékmű egyértelműen a nácikat dicsőíti, s még Juhan Parts kormányfő is provokációnak minősítette a szobrot. Hírek szerint hivatalos vizsgálat indul, hogy felmérjék, nem gerjeszt-e politikai feszültségeket az emlékmű.

A pénteki avatáson mintegy kétezer ember vett részt, ahol az AFP híre szerint Tiit Madisson, a városka plébánosa kijelentette: Ezt az emlékművet azoknak az embereknek állították, akiknek két gonosz között kellett választaniuk, és akik a kisebbik rosszat választották.Ők a szovjet megszállást már ismerték, és nem akarták, hogy visszatérjen – tette hozzá a pap.

Az észtek a nácik közreműködésével elpusztították a balti köztársaság nagyszámú zsidó közösségét és szinte minden oroszt partizánnak tekintve, irtóhadjáratot folytattak ellenük.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.