Forrás: NOL

Antiszemita akció Párizsban

Kis Tibor, 2004. augusztus 23. 00:00

Felgyújtottak vasárnapra virradóan Párizsban egy zsidó szociális létesítményt. A szegénykonyhaként működő épület falán a helyszínre érkezett tűzoltók és rendőrök antiszemita feliratokat és horogkereszteket találtak. A tüzet viszonylag gyorsan eloltották, személyi sérülés nem történt. Néhány órával később a helyszínt meglátogatta Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök, aki kijelentette, hogy a hatóságok mindent el fognak követni a tettesek kézre kerítésére. – Franciaország különösen szigorú lesz azokkal, akik antiszemita cselekedetekre vetemednek – hangsúlyozta a kormányfő.

Az eset kapcsán megszólalt Jacques Chirac elnök is, aki mély felháborodását hangsúlyozta. Sürgette, hogy az antiszemita akció elkövetőit a rendőrség mielőbb kutassa fel és ‘a lehető legnagyobb szigorral’ járjanak el esetükben.

A legutóbbi hónapokban egyébként megszaporodtak a zsidó intézményekkel szembeni támadások Franciaországban. Legutóbb augusztus 9-én 60 sírt dúltak fel a lyoni zsidótemetőben, nem sokkal előbb pedig a Rajna menti Saverne temetőjében 34 zsidó síremlékre mázoltak horogkeresztet. A franciaországi zsidó szervezetek nyugtalanságukat fejezik ki az esetek kapcsán, és aggodalmukat hangoztatják a szeptemberben esedékes zsidó ünnepek előtt.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.