Forrás: NOL

Romániai antiszemitizmus zsidók nélkül

Tibori Szabó ZoltánTibori Szabó Zoltán, 2004. augusztus 21. 00:00

Ismeretlen tettesek meggyalázták az erdélyi Nagysármás közelében fekvő zsidó mártírok temetőjét – közölte lapunkkal Goldner Gábor, a kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke.

Elmondta: 1944 szeptemberében a magyar hadsereg megtámadta Romániát, s több helyen betört Dél-Erdélybe. A honvédek után érkezett csendőrök és az általuk a helyi magyarok részvételével szervezett ‘nemzeti gárda’ előbb kifosztotta, majd 1944. szeptember 16-án Nagysármás határában, a Kamarási-hegyen kivégezte a 126 főnyi helyi zsidó közösséget, köztük 23 gyermeket.

A háború után feltárt tömegsírban talált tetemeket a szemközti dombon kialakított temetőben földelték el, ahol később a mártíroknak emlékművet is emeltek. Ennek a falutól elég távol fekvő temető kerítésének a falára vörös festékkel antiszemita, Hitlert és az SS-t éltető jelszavakat és náci jelképeket festettek.

Goldner szerint az eset jól bizonyítja, hogy az antiszemitizmus zsidók nélkül is lehetséges, hiszen az erdélyi Mezőségen ma már egyetlen zsidó sem él. A 2002. évi népszámlálás Romániában öszszesen 5785 zsidót talált. Ezek közül Kolozs megyében 250 személy él.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.