Forrás: NOL

EU-védőfal a keleti határokon?

Seres László, 2004. augusztus 21. 00:00

A modell a Nyugat-Jeruzsálemet Abu Disztől elválasztó fal lenneKép: Reuters – Gil Cohen Magen

Egy hónappal azután, hogy az ENSZ és az Európai Unió élesen elítélte az izraeli biztonsági fal építését, az EU új, több száz kilométeres biztonsági kerítést tervez építeni új keleti határain, hogy ily módon szűrje ki az illegális migrációt.

Ezt állította legalábbis – egy izraeli üzleti lap híre alapján – több internetes újság, egyebek között az amerikai WorldNetDaily (WND). A nem egy tényfeltáró munkájáról ismert konzervatív weblap megszólaltatta Saron izraeli kormányfő szóvivőjét is az ügyről, aki szarkasztikus kommentárban ostorozta az EU kettős mércéjét, a zsidó állammal szembeni egyoldalúságát.

Mindezzel csak az a gond, hogy a hír nem igaz. Az EU lapzártánkig nem tervez keleti védőfalat, csupán külső határait erősíti meg, de azt sem kerítéssel, hanem high-tech berendezésekkel.

A WND tudósítása külön is kiemeli Magyarországot és Lengyelországot, amelyeket az EU állítólag ‘el akar különíteni’ új szomszédaitól, Oroszországtól, Ukrajnától és Fehéroroszországtól. A beszámoló szerint ráadásul ugyanaz az izraeli cég, a Magal Security Systems írhatja majd alá a több százmillió dolláros szerződést, amely részt vesz az izraeli biztonsági kerítés kivitelezésében. Megkeresésünkre Aaron Klein, az írás szerzője közölte, ‘biztos a történetben’, és állításait mind az izraeli kormány, mind a Magal cég megerősítette. A Népszabadság azonban az izraeli biztonsági cégtől azt a választ kapta, hogy 1. semmilyen tervezett szerződésről nem tudnak, 2. fogalmuk sincs arról, honnan származhat az az információ, hogy védőfal épülne Európa keleti határán.

Egyértelműen kiderült viszont, hogy az interneten köröző információ forrása a Globes izraeli üzleti lap on-line kiadásán augusztus 12-én megjelent hír, amelynek elemeit a WND részben szóról szóra átvette. A lap szerint a Magal mellett más izraeli védelmi és biztonsági cégek is indulni akarnak az állítólagos EU-tenderen, amely nemcsak ‘kerítés’ megépítéséről, hanem ‘parancsnoki és ellenőrző rendszerek’ létesítéséről is szól. (Négy napra rá a Globes azt közölte, hogy a Magal aláírt egy 3,3 millió dolláros szerződést ‘egy kelet-európai nemzetközi repülőtér védelmére.’)

A Globes újságírója, Felix Frisch lapunknak elmondta: már Ukrajnából és az EU-ból is keresték őt a hír miatt. Ő azonban kitart sztorija mellett, amelyet két forrásból hallott: az érintett cégtől és ‘az EU-ban tanácsadó szerepet betöltő izraeli biztonsági szakemberektől’, akikről bővebben nem nyilatkozott. Frisch elismerte, hogy az EU-val nem erősíttette meg információit, azt sem, hogy ‘a tendert várhatóan október környékén fogják kiírni’ különféle high-tech berendezésekre. Közbevetésünkre, hogy a korszerű elektronikus határvédelem nem jelent biztonsági falat, az újságíró azt mondta, hogy márpedig az ő forrásai ‘biztonsági kerítésről is beszéltek,’ az illegális bevándorlók távol tartására.

‘Az Európai Unió semmilyen válaszfalat vagy biztonsági kerítést nem épít keleti határain’ – közölték a Népszabadság kérdésére Antonio Vitorino, a bel- és igazságügyi területért felelős EU-biztos irodájában, ahol ‘már technikailag is kizártnak tartják’ egy ilyen hosszú kerítés megépítését. A brüsszeli szóvivő szerint az EU valóban meg akarja erősíteni schengeni határait, különösen a lengyel és a magyar határt. ‘Ez azonban erős műszaki fejlesztést és jobb infrastruktúra kiépítését jelenti, és ha erre kiírjuk a tendert, azon természetesen indulhatnak az izraeli cégek is.’

A magyar határőrség szóvivője, Orodán Sándor is ‘abszurdnak, teljes képtelenségnek’ nevezte az ötletet. ‘Éppen ellenkező folyamat zajlik a keleti határokon: láthatatlanná, de technikailag profibbá válik a határőrizeti rendszer’ – mondta lapunknak, utalva például a mobil, hőkamerás mikrobuszokra, elektronikus lépésérzékelőkre vagy a napokban átadott új határőr-bevetésirányító központra. ‘Ráadásul semmi sem indokol egy ilyen falat, hiszen észrevehetően csökkent a mozgás a zöldhatáron.’ Magyarország 2007-től lesz része a schengeni rendszernek, azaz addigra kell tökéletesítenie határvédelmét.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.