Forrás: Magyar Rádió

Saron kitart, bár leszavazták

2004. augusztus 19., csütörtök 6:47

580 olvasás

Saját pártja szavazta le a miniszterelnök javaslatát Izraelben, így az ellenzéki Munkapárt nem lesz a koalíció része, viszont Saron sem lesz pártonkívüli kormányfő.

A gázai kivonulás ellenzőinek javaslatára arról döntöttek, hogy a párt beveheti-e a kormányzásba a baloldali Munkapártot. Ariel Saron arról is szavazást írt ki, hogy a Likud bármelyik cionista párttal tárgyalhat-e a koalíció alakításáról. Saron mindkét kérdésben alulmaradt, és saját indítványánál igen szoros volt az eredmény.

A szavazásnál csődöt mondott a számítógépes rendszer, amiért mindkét fél a másikra gyanakodott. Attól tartottak, saját táboruk megunja a várakozást, és az emberek hazamennek, mielőtt leadták volna voksaikat. Az egyetlen jó hír Ariel Saron számára, hogy a Likud parlamenti képviselői és kormánytagjai többségükben rá szavaztak, de kérdés, később is nyíltan mellé állnak-e, és szembe helyezkednek-e a Likud többségével, ugyanis a párt központi gyűlésétől függnek.

Ezen a fórumon választják meg a Likud képviselőit, itt döntik el a párt listáján a politikusok sorrendjét. Saronhoz közeli források szerint néhány napja a miniszterelnök azt fontolgatta, hogyha indítványa megbukik a Likudban, akkor kilép a pártból, és párton kívüli miniszterelnökként alkot kormányt az elszakadási tervet támogató politikusokkal és pártokkal.

Saron jobboldali ellenzéke, az úgynevezett „Lázadók” megpróbálják megakadályozni a koalíciót a baloldali Munkapárttal, de a miniszterelnöknek a gázai kivonuláshoz szüksége van a biztos parlamenti többségre.

Saron kiürítési terve 8000 gázai zsidó telepest érinti. A miniszterelnök ezen kívül szeretne megszüntetni négyet a 120 ciszjordániai telep közül.

Az izraeli hadsereg bevonult Rafahba

Izraeli katonák ismét bevonultak a Gázai övezetben fekvő Rafah városába és néhány épületet leromboltak. Helyi források szerint két palesztin megsérült. Közben izraeli részről azt közölték, hogy palesztin területről kilőtt Kasszam rakéták csapódtak be a déli Szderót városban. Sérülésekről és károkról nem érkezett jelentés.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.