Forrás: NOL

Igaly Diána arany, Krutzler Eszter ezüstérmes!

A csütörtöki versenynap hírei, eredményei

Népszabadság Online, 2004. augusztus 19. 00:40

Megvan az újabb aranyérem!Kép: MTI – Koszticsák SzilárdOlimpiai bajnok lett a skeetes Igaly Diána! A súlyemelő Krutzler Eszter ezüstérmet szerzett a 69 kg-os súlycsoportban. Cseh László új országos csúccsal a negyedik helyen végzett a 200 méteres vegyesúszásban. Kovács Ágnes ötödik lett 200 méteres mellúszásban. Az ötödik helyen végzett a férfi kardcsapat. Az USA ellen is győzött a férfi vízilabda válogatott. Döntőbe jutott a Varga-Hirling kétpárevezős egység. Kovács Antal helyezetlenül zárt. Risztov Éva visszalépet a 800 gyorstól. Pontok, másodpercek, kilo- és centiméterek – hírek és eredmények az olimpiai játékok vasárnapi versenynapjáról.

SportlövészetIgaly Diána szenzációs teljesítménnyel olimpiai bajnoki címet szerzett a női skeetesek versenyében! A Sydneyben bronzérmes, többszörös világbajnok magyar klasszis a selejtező 75 lövése közül mindössze hármat hibázott el, a döntőben pedig egyszer sem rontott, így 97 koronggal zárt! A selejtezőhöz képest egy teljesen új pályán bonyolították le a finálét, s a lelátón szép számmal foglaltak helyet az érdeklődők, köztük többtucat magyar drukker. A második helyre – szétlövés után – a kínai Vej Ning (Wei Ning) ért oda (93), megelőzve az azerbajdzsáni Zemfira Meftaketgyinovát (93). „Nagyon köszönöm a sok-sok energiát, amit a szurkolóktól kaptam, fantasztikus buzdításuk óriási erőt adott nekem. Nem nagyon bíztam magamban, hiszen egész évben csak szenvedtem, nem voltak jók az eredményeim. Szerencsére a döntő előtt sikerült megfelelően kikapacsolnom, ennek ellenére folyamatosan libabőröztem” – nyilatkozta Igaly a döntő után. „Nagyon fontos ez a siker, régóta vártunk rá. Már az éremmel is elégedettek lettünk volna, de így még szebb a nap, hiszen huszonnégy év után nyert ismét magyar sportlövő olimpiai aranyat” – mondta Krzyzewsky Miklós, a magyar szövetség elnöke.A német Manfred Kurzer nyerte a férfiak 30 plusz 30 lövéses versenyét. Kurzer tulajdonképpen már az alapversenyben eldöntötte az aranyérem sorsát, miután 590 körös eredményét megközelíteni sem tudták vetélytársai. Az ezüstérmet az orosz Alekszandr Blinov, a bronzot pedig honfitársa, Dimitrij Likin szerezte meg.

SúlyemelésKrutzler Eszter ezüstérmet szerzett a 69 kg-os súlycsoportban. A vb-második magyar klasszis 117,5 kg-ot szakított, majd 145 kg-ot lökött, így 262,5 kg-os összteljesítménnyel zárta a viadalt. Az első helyet a vb-címvédő kínai Liu Csun-hung (Liu Chunhong) szerezte meg 122,5 kg-os és 153 kg-os szakítás, illetve lökés világcsúccsal. Összetettben ez 275 kg-os világrekord. A harmadik helyen az orosz Zarema Kaszajeva (262,5) végzett, aki nehezebb testsúllyal végzett Krutzler mögött. „Az aranyéremért jöttem, kicsit letört vagyok, hogy csak ezüst lett belőle. A kínai azonban túl jó formában érkezett a versenyre, egyszerűen nem lehetett megverni. Nagyon erős volt, ami elsősorban a lökésben mutatkozott meg. Ugyanakkor ott volt Kaszajeva is, aki a második helyemet veszélyeztette, rá is oda kellett figyelni. Számomra most egy hosszabb pihenő következik, aztán majd meglátjuk, mi lesz a folytatás” – értékelte a történteket Krutzler.  Kecskés Zoltán mellett további öt súlyemelőnek hozott eddig pozitív eredményt a doppingtesztje, ezért valamennyiüket kizárták. A magyar versenyzőn kívül a marokkói Wafa Ammuri, a moldovai Victor Chislean, az indiai Pratima Kumari, a török Shabaz Sule, valamint a mianmari Nan Aye Khine bukott le tiltott szer használata miatt. Utóbbi esetét már korábban nyilvánosságra hozták, s a versenyzőt meg is fosztották a női 48 kg-ban szerzett negyedik helyétől.

Úszás

Cseh László 1:58.84 perces országos csúccsal a pontszerző negyedik helyen végzett a 200 méteres vegyesúszásban. A számot az amerikai Michael Phelps nyerte 1:57.14-gyel. Ezüstérmes a szintén amerikai Ryan Lochte (1:58.78) lett, míg az érmekért folyó versenyben a trinidadi George Bovell (1:58.80) is megelőzte Cseh Lászlót. 

A 2000-es sydneyi játékokon győztes Kovács Ágnes 2:26.12 perces idővel a pontszerző ötödik helyen végzett a 200 méteres mellúszásban. A számot az amerikai Amanda Beard nyerte 2:23.37-tel, megelőzve Leisel Jonest (Ausztrália, 2:23.60), illetve Anne Poleskát (Németország, 2:25.82).  „Már az edzéseken is éreztem, hogy korábbi sikerszámomban is jó eredményre lehetek képes, de azt nem gondoltam volna, hogy 2:27 perc alá kerülök.” – mondta elégedetten Kovács Ágnes, aki 200 m vegyesen negyedik volt. „Az éremszerzéstől sem voltam messze, de én már Sydneyben megvalósítottam legnagyobb célomat, ezért nem vagyok csalódott. A hosszú hullámvölgy után az elmúlt hetekben visszatért önbizalmam, végre ismét kezdtem hinni magamban. Az olimpia után hosszabb pihenőt tartok, majd elkezdem a felkészülést a 2006-os budapesti Európa-bajnokságra, az a legfőbb célom, hogy ott jól szerepeljek.”

Risztov Éva a 800 méteres gyorsúszás csütörtöki selejtezőjében lett volna érdekelt, ám a szakvezetés visszaléptette őt. Noha az athéni olimpia messze nem úgy sikerült Risztovnak, mint azt ő maga is várta, és a kisebb lelki válság éppen elég okot adott volna a távolmaradásra, a hivatalos verzió szerint orvosi javallatra nem indulhatott a délelőtti időfutamában. „Az történt, hogy Évinek este fájni kezdett a füle, ami egyébként már befolyásolhatta a 200 pillangón mutatott teljesítményét is. Orvosunk elvitte őt a nemzetközileg illetékes doktorhoz, aki külsőhallójárat-gyulladást állapított meg nála, gyógyszereket írt fel, mi pedig visszaléptettük a női 800-tól Évát” – szolgált a hivatalos magyarázattal Kiss László szövetségi kapitány.

Az osztrák Markus Rogan nyerte a férfiak 200 méteres hátúszást, miután az elsőként célba csapó, világcsúcstartó amerikai Aaron Peirsolt kizárták a versenyből. A tengerentúli klasszist azért diszkvalifikálták, mert 150 méternél szabálytalanul fordult. A második így a román Razvan Florea, a harmadik a brit James Goddard (Nagy-Britannia) 1:57.76 lett.Verrasztó Evelyn nem jutott be a női 200 méteres hátúszás döntőjébe. A 15 éves versenyző 2:13.98 perccel az elődöntőben futamában hetedik lett, összesítésben pedig a 14. helyen végzett. Takács Krisztiánnak nem sikerült bejutnia a délutáni elődöntőbe 50 m gyorsúszásban, bár jó teljesítményt nyújtva, 23.12 másodperces egyéni csúccsal megnyerte előfutamát. Ez az idő azonban csak a 32. helyre volt elég a 83 fős mezőnyben. Nem jutott tovább az 50 m gyorúszás 1992-es és 1996-os olimpiai bajnoka – egyben világcsúcstartója -, az orosz Alekszandr Popov sem, aki a 18. helyen végzett, valamint az Athénban szerdán 100-on győztes holland Pieter van den Hoogenband sem, aki a 17. időt úszta.

VívásAz ötödik helyen végzett a magyar férfi kardcsapat. A Nemcsik Zsolt, Ferjancsik Domonkos, Fodor Kende, Lengyel Balázs összeállítású csapat a helyosztón 45-40-ra verte az ukrán együttest. Nagy meglepetésre már az első feladat megoldhatatlannak bizonyult Nemcsikék számára, miután 45-43-ra kikaptak az USA-tól, így nem vívhattak az érmekért.

VitorlázásAz utolsó futamtól függetlenül már megnyerte a vitorlázók női 470-es versenyét az athéni olimpián a görög Szofia Bekatoru, Aimilia Culfa páros. A Weöres Márta, Payr Anna egység a 18. helyen áll.

Cselgáncs

A 100 kg-os, barcelonai bajnok Kovács Antal első mérkőzésén minimális különbséggel alulmaradt a címvédő japán Inue Koszeivel szemben. Az 1992-es barcelonai olimpián és az 1993-as hamiltoni vb-n aranyérmes magyar az egyetlen a mezőnyben, aki eddig elbírt vele,  kétszer is legyőzte Budapesten. Kovács Antal megmozdulását az első perc végén kokával jutalmazták. Aztán Inue egyenlített. A címvédő másfél perccel a csata vége előtt újabb kokát kapott, és ezt az előnyt már nem engedte ki a kezéből.

„Sajnos sokan azt szeretnék, hogy a japán nyerje az olimpiát. Az a megmozdulás, amelyért kokát kapott, nem volt az, inteni is kellett volna, s nekem nem adtak meg egy szabályos akcióért járó kokát. A mérkőzés előtt elvették a dzsudogi felsőmet, mondván, hogy nem szabályos, és rám adtak egy sokkal nagyobbat, amely elég kényelmetlen volt” – nyilatkozta az MTI-nek Kovács, aki végül helyezetlenül zárt, miután Inue kikapott a negyeddöntőben. A számot végül a döntőben a koreai Szun Ho Jang legyőzésével a fehérorosz Ihar Makarau nyerte. A bronzérmen Michael Jurack (Németország) és Ariel Zeevi (Izrael) osztozkodhatott.

Női 78 kg-ban a japán Anno Noriko diadalmaskodott. A négyszeres világbajnok Noriko hazája hatodik athéni bajnoki címét szerezte dzsúdóban. A második Liu Hszia (Liu Xia, Kína), a harmadik Lucia Morico (Olaszország) és Yurisel Laborde (Kuba) lett. 

ÍjászatAz olasz Marco Galiazzo nyerte a férfi egyéni viadalt az íjászversenyen. A második helyen a japán Jamamoto Hirosi végzett, a bronzmérkőzésen pedig az ausztrál Tim Cuddihy diadalmaskodott a brit Laurence Godfrey ellen.

ÖkölvívásA 69 kg-os Balogh Vilmos nem jutott be a negyeddöntőbe. A magyar bokszoló – aki az első fordulóban erőnyerőként nem lépett ringbe – első és egyben utolsó fellépésén 33-24-re kapott ki a kolumbiai Juan Camilo Novoa Aguinagától.

Vízilabda

A magyar férfi vízilabda-válogatott harmadik csoportmérkőzésén is győzött. 7-5-re győzték le az Egyesült Államok csapatát, ezzel a magyar válogatott továbbra is százszázalékos.

EvezésBejutott a döntőbe a Varga Tamás, Hirling Zsolt könnyűsúlyú kétpárevezős egység, miután a második helyen végzett középdöntős futamában. A magyar duó így már biztos pontszerző. A döntőt vasárnap rendezik.A hazai szövetség előzetesen két A- és egy B-döntős helyezést várt a három hajóból álló küldöttségtől, de a Remsei Mónika, Stift Edit könnyűsúlyú kétpár csak a C-, a Bencsik Gábor, Haller Ákos kétpár pedig csupán a B-fináléba kvalifikálta magát. „Az elmúlt években szinte mindent megnyerő olaszok megleptek bennünket, ugyanis leszakadtak, így 700 métertől kezdve csak jobbra kellett figyelnünk. A hajrá aztán a terveink szerint alakult, és összességében véve úgy érzem, nagyon jó pályát teljesítettünk” – nyilatlkozta a verseny után Varga Tamás. A versenyző hozzátette: mindenképpen a dobogón szeretnének végezni, de azt egyelőre nem meri megjósolni, hogy annak melyik fokára állhatnak majd fel. A döntőre vasárnap, magyar idő szerint 7:50-kor kerül sor.

Tollaslabda”Természetesen” kínai győzelem született tollaslabda női egyesben: Ning Csang (Ning Zhang) 2-1-re győzte le a döntőben a holland Mia Audinát, a bronzmérkőzésen az ugyancsak kínai Mi Cso (Mi Zhou) győzött. A vegyespárosban is kínai siker született. A Csang Csün, Kao Ling (Zhang Jun, Gao Ling) kettős a fináléban döntő szettben verte a brit Nathan Robertson, Gail Emms duót. A bronzéremért vívott mérkőzést a dán Jens Eriksen, Mette Schjöldager páros nyerte.  

    

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.