Forrás: Magyar Rádió

Mégis épülhetnek új házak Ciszjordániában

2004. augusztus 17., kedd 8:08

186 olvasás

Az izraeli kormány jóváhagyta ezer új lakás építését a nyugati parton.

Az illetékes minisztérium nyilvánosságra hozta az új építkezésekre kiírt pályázatokat. Ezt a lépést Ariel Saron a múlt héten amerikai kérésre elhalasztotta és a pályázatok felülvizsgálatát kérte. Mindez azt eredményezte, hogy a tervezettnél mintegy háromszáz lakással kevesebbet építenek fel.

Több izraeli baloldali politikus is tiltakozott, és az amerikai kormány képviselőit is meglepték a tervek, és magyarázatot követelnek. A kormány szóvivői szerint régi elképzelések megvalósításáról van szó, amiket a kormány még a 2003. májusi építkezéseket korlátozó döntése előtt határoztak el.

Palesztin oldalról Jasszer Arafat tanácsadója is elítélte a döntést, és felhívta a nemzetközi közösséget, hogy akadályozzák meg annak végrehajtását.

Az izraeli sajtó a kormányfő meglepő döntésének hátterében azt sejti, hogy Saron, pártja szerdai kongresszusa előtt így próbálja megnyerni a jobboldali Likud keményvonalas politikusait.

Egyiptomi közvetítéssel a Hamász és az Iszlám Dzsihád megállapodott a Gázai övezetről

A tervek szerint az izraeli kivonulás után a palesztin szervezetek megszüntetik az Izrael elleni támadásokat, a rakéták kilövését és a palesztin hatóságok tárgyalásokat folytathatnak a terület végleges helyzetéről. Az izraeli csapatok távozása után három hónappal a Hamász és az Iszlám Dzsihád fegyvereit eladja a palesztin autonómia képviselőinek. A megállapodásokat szeptemberben, Kairóban zárják le.

Továbbra is nyitott kérdés, hogy Izrael beleegyezik-e a gázai légi- és tengeri kikötő megnyitásába, a palesztinok izraeli munkavállalásába, az átjárásba a nyugati parti területekre és hogy a palesztinok ellenőrizzék a Gázai övezet egyiptomi határát.

Néhány napja nyilvánosságra került a Hamász titkos, belső dokumentuma, mely szerint csak akkor vesznek majd részt a térség irányításában, ha Izrael egyoldalúan vonul ki, ha nem születik megegyezés a palesztin autonómia vezetésével. Az iratok szerint a Hamász a kivonulás után is folytatni kívánja harcát a Gázai övezeten kívül található palesztin területek érdekében.

MR, Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.