Forrás: NOL

Fegyvert kapnak a palesztin rendőrök

Egyiptomi küldöttség tárgyal Jeruzsálemben a gázai kivonulásról

Yehuda Lahav, 2004. augusztus 6. 15:35

Az anarchia veszélyének elhárítása érdekében Izrael beleegyezett, hogy ismét fegyveres palesztin rendőrök járőrözzenek a palesztin városokban. Hivatalos források szerint ez az intézkedés nem jelenti azt, hogy megváltozott volna az izraeli álláspont Ahmed Korej palesztin miniszterelnökkel szemben. Saul Mofaz védelmi miniszter „bármikor visszavonhatónak” minősítette a lépést. A Haaretz izraeli lap értesülése szerint többszöri amerikai követelés nyomán egyezett bele Izrael a palesztin rendőrök felfegyverzésébe.

Ezt a lépést megfigyelők összefüggésbe hozzák egy magas rangú egyiptomi küldöttség jeruzsálemi látogatásával, amelynek során Izrael tervezett gázai kivonulásáról, az anarchia megelőzéséről, valamint az egyiptomi területről Gázába történő fegyvercsempészések megakadályozásáról esett szó.

Az egyiptomiak hajlandóak magukra vállalni a gázai biztonsági erők kiképzését, de csak a palesztin biztonági szervek reformjának megvalósítása után – erre azonban Jasszer Arafat palesztin elnök mindeddig kevés hajlandóságot mutat. Az izraeli Munkapárt elnöke, Simon Peresz, Elliott Abramson amerikai megbízottal folytatott tegnapi megbeszélésén ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a nemzetközi közösségnek minden eszköze megvan, hogy nyomást gyakoroljon Arafatra, hiszen Arafat nemzetközi forrásokból évente 100 millió dollárt kap a Palesztin Hatóság részére.

Egyiptomi kérésnek engedve Izrael tegnap majdnem három heti szünet után megnyitotta a raffahi határátkelőt. Az átkelő bezárását Izrael biztonsági szempontokkal indokolta, és később felajánlotta, hogy a várakozókat a mintegy 30 km távolságban lévő nicanai átkelőn engedi Gázába, ezt azonban a Palesztin Hatóság ismeretlen okokból elutasította.

Így aztán a határ egyiptomi oldalán hetekig több ezer gázai palesztin várt – orvosi jelentések szerint rendkívül nehéz egészségügyi körülmények között – az átkelő megnyitására, mert többségüknek nem volt pénze visszautazni Egyiptomba.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.