Forrás: Magyar HírlapA hét végén hazatérhettek a palesztinok

Háromhetes „kényszeremigráció” után hazatérhettek a Gázai övezetbe azok a palesztinok, akik a rafahi átkelő lezárása miatt a határ egyiptomi oldalán ragadtak. A gázai-egyiptomi határszakaszon mindennapos a fegyvercsempészet, Kairó ezt Izraellel együttműködve próbálja megakadályozni.

Ezerötszázan várták, hogy megnyíljon a rafahi határátkelôhely

fotó: Reuters – Asim TanveerIzrael pénteken megnyitotta a Gázai övezet és Egyiptom közötti rafahi átkelőhelyet, amelyet július 18-án zárták le, miután izraeli hírszerzési források szerint palesztin merényletek voltak várhatók az állomás ellen. A határátkelőhely megnyitása lehetővé tette a határ egyiptomi oldalán rekedt 1500 palesztinnak, hogy hazatérjen gázai otthonába.

A terminál bezárása ellen a Palesztin Hatóságon kívül tiltakozott Franciaország, és aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok is – emlékeztetett a Reuters. Rafah a Gázai övezet több mint egymillió palesztin lakosa számára a fő határátkelő Egyiptom felé. A palesztin autonómiáról szóló 1993-as egyezmény alapján az izraeli hatóságoknak ellenőrzi az átkelőhelyet.

A rafahi átkelő megnyitása csupán egyike azon izraeli intézkedéseknek, melyek célja a feszültség csökkentése a palesztinok lakta területeken. Engedélyezték a palesztin rendőröknek, hogy fegyvert viseljenek a ciszjordániai városokban, és visszavonták a katonák jelentős részét a Gázai övezet északi részéből.

Agyonlôttek egy palesztint Gázában

Agyonlôttek egy palesztin fegyverest az izraeli katonák a Gázai övezetben egy zsidó település közelében. A tizennyolc éves palesztin támadást akart végrehajtani a zsidó település ellen, amikor az izraeli katonák tüzet nyitottak rá – közölték szemtanúk pénteken. (reuters)Az intézkedések meghozatalában szerepet játszott az amerikai nyomás is. Washington nyilvánosan bírálta Izraelt, mert ahelyett hogy vállalt kötelezettségeinek megfelelően kiürítette volna az illegális telepeket, és befagyasztotta volna a többi építését, újabb építkezéseket tervez. A bírálatok azonban visszafogottak voltak, és a Haarec értesülése szerint az elnökválasztási kampány ideje alatt Washington nem is tervez komolyabb nyomást gyakorolni Izraelre.

Elliot Abramsen, az amerikai nemzetbiztonsági tanács közel-keleti ügyekkel foglalkozó igazgatóján kívül egy magas rangú egyiptomi küldöttség is Izraelben tárgyalt, az élén Omar Szulejmannal, a hírszerzés vezetőjével, a kairói kormány palesztin felelősével. A megbeszélések központi kérdése az volt, miként lehet elejét venni az Egyiptomból a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészetnek. A Haarec szerint a találkozón Izrael hozzájárult ahhoz, hogy Egyiptom és a Gázai-övezet határára az egyiptomi rendőrök helyett tapasztaltabb határőröket vezényeljenek. Ezt a két ország békeszerződése nem tette lehetővé.

MH-összeállítás

©

Comments are closed.