Forrás: NOL

Pápai körlevél honi üzenete

Semjén: Az SZDSZ leragadt Szodománál

H. Z., 2004. augusztus 5. 00:00

Semjén Zsolt, Latorcai János és Harrach Péter

Belpolitikai üggyé vált a nők társadalmi helyzetével foglalkozó új pápai körlevél. Az SZDSZ szerint a Vatikán a női esélyegyenlőséget korlátozná, kereszténydemokrata politikusok viszont azzal vádolják a szabad demokratákat, hogy a devianciákat tennék kötelezővé.

A vatikáni Hittani Kongregáció július 31-én pápai jóváhagyással körlevelet adott ki a nők helyzetéről. A 37 oldalas, magyarra még le nem fordított állásfoglalás világszerte vitákat gerjesztett. Arra hívja fel a figyelmet, hogy a férfiak és nők között a teremtés óta nemcsak kulturálisan létrejött, hanem eredendő biológiai különbségek vannak, és éppen ezen különbségek tisztelete teszi lehetővé a nemek együttműködését. Az állásfoglalás megerősíti azt az elvet, hogy a katolikus egyházban a jövőben is csak férfiak választhatják a papi hivatást.

Az SZDSZ kedden kiadott állásfoglalásában ennek kapcsán aggodalmának adott hangot, mondván, a katolikus egyház újabb és újabb társadalmi kérdésekben fejti ki egyre konzervatívabb véleményét, és sorra a liberális demokráciák törekvéseivel ellentétes célokért szólal meg. Az SZDSZ szerint a Vatikán ezúttal a női esélyegyenlőség alapvető gondolatát kérdőjelezte meg, és szembeszállt az emberek közötti egyenlőséget kiteljesíteni, a nemek közötti különbségeket csökkenteni szándékozó törekvésekkel. Az SZDSZ kifejezte reményét, hogy a magyar katolikus vezetők és a konzervatív pártok nem osztják „a Vatikán mélyen antidemokratikus, több száz évvel ezelőtti kort idéző nézeteit”.

Az SZDSZ állásfoglalását kereszténydemokrata politikusok tegnap erős minősítésekkel tarkított, közös sajtótájékoztatón utasították vissza.

Latorcai János, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) országos választmányának elnöke szerint a körlevéllel a Vatikán arra a több országban terjedő jelenségre reagált, hogy az egyének szabadon választhatják meg nemüket és szexuális beállítottságukat. Szerinte ezért volt szükség a nemek biológiai jelentőségét hangsúlyozó állásfoglalásra. Harrach Péter, az MKDSZ elnöke szerint a körlevél nem tartalmaz újdonságot, hiszen továbbra is a zsidó-keresztény kultúra emberképét hirdeti. „A természet rendje, hogy a nő legyen nő, a férfi pedig férfi” – fűzte hozzá Harrach. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke szerint „bizonyos SZDSZ-es körök bizonytalan nemi identitásukból csinálnak politikai ideológiát, és ezt akarják ráerőltetni a társadalomra”. Ezt Semjén szerint nem szabad megengedni. „Nem a Vatikán ragadt le a középkor és az újkor határán, hanem az SZDSZ Szodománál” – vélekedett. A KDNP elnöke úgy látja, hogy „pszichopatológia és nem esélyegyenlőség, ha a nő apa akar lenni, a férfi pedig szülne”. A kereszténydemokrata politikusok szerint a nőknek be kell tölteniük a biológiai szerepüket, azaz szülniük kell. Az anyaszerep és társadalmi szerepvállalás együtt fontos a nőknél. A két politikus szerint a kormánypártok identitászavaruk miatt támadják a vallásos embereket és az egyházat. Ők úgy látják, hogy az SZDSZ durván megsértette a vallásszabadságot, hiszen az egyházaknak joguk van ahhoz, hogy erkölcsteológiailag értékeljék a transzszexualitást.

Semjén az SZDSZ állásfoglalása mögött belpolitikai célokat is sejt: „a krisztofóbiás és pápafóbiás szabad demokraták ezzel akarják elterelni a figyelmet a botrányaikról, a számítógép-beszerzésről, Demszky Gábor ingatlanügyeiről, Wekler Ferenc közpénzbeszerzéséről”. Szerinte a szabad demokraták nem is olvasták a körlevelet, ezért annak angol nyelvű változatát elküldte Kuncze Gábornak, az SZDSZ elnökének.

Az Új Ember című katolikus hetilap tegnap megjelent száma is arról írt, hogy a média tévesen értelmezte a körlevelet. A sajtó munkájának megkönnyítése érdekében a Vatikán a dokumentumot előre megküldte ugyanis a szerkesztőségeknek, a német Bild azonban idő előtt ismertette a szöveget, meghamisítva annak tartalmát. A hírügynökségek pedig ennek alapján foglalkoztak a témával, általában a feminizmus ellen intézett pápai hadüzenetként értelmezve azt. Az Új Ember szerint ez messze jár az igazságtól.

Horn Gábor: Kérjenek bocsánatot!

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője pártja nevében közleményben reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra: „Semjén Zsolt és Harrach Péter jobboldali politikusok mai sajtótájékoztatójukon olyan hangot ütöttek meg, amely méltatlan felelős közéleti szereplőkhöz, s szokatlan a magyar demokrácia tizennégy éves történetében. Az ilyen stílusban folytatott vitában az SZDSZ nem vesz részt. Az SZDSZ csak sajnálni tudja, hogy a konzervatív oldalon ez a hangnem elfogadott. Ugyanakkor mélységesen felháborítónak tartjuk azt, hogy a két ťkeresztényŤ politikus ťnarkósnak” és ťszexuálisan furcsánakŤ nevezte a liberális szavazókat, és ťSZDSZ-es körök bizonytalan nemi identitásárólŤ beszélt. A magyar liberálisok és szavazóik nevében az SZDSZ felszólítja az említett politikusokat: vonják vissza állításaikat, és kérjenek bocsánatot az SZDSZ szavazóitól! Ellenkező esetben az SZDSZ jogi lépéseket fog tenni a nevezett politikusok ellen.”

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.