Forrás: Magyar Rádió

Nemzetközi kritikák az izraeli terjeszkedésre

2004. augusztus 3., kedd 11:33

245 olvasás

Az Egyesült Államok és Anglia bírálta Izraelt, amiért Ariel Saron miniszterelnök és Saul Mofaz honvédelmi miniszter engedélyezte a Jeruzsálem közelében fekvő legnagyobb nyugati parti város bővítését. Közben Rafahban, a Gázai-övezet déli részén egy robbanásban legalább hárman meghaltak és legalább 15-en megsebesültek.

Az Egyesült Államok és Anglia bírálta Izraelt, mivel Ariel Saron miniszterelnök és Saul Mofaz honvédelmi miniszter engedélyezte a legnagyobb nyugati parti város nagy mérvű bővítését. Az izraeli honvédelmi minisztérium jóváhagyta a Jeruzsálemtől néhány kilométerre, a Holt-tenger felé található Mali Adumimban 600 új lakás építését. Mali Adumimban jelenleg 28 ezren élnek, és az illetékes izraeli minisztériumban nem tervezték a város növelését.

Az amerikai és az angol hivatalos vélemény szerint a település ekkora bővítése szemben áll az útiterv nevű béketerv elveivel, a szerint ugyanis a nyugati parton csak a lakosság természetes növekedésének mértékében szabad új lakásokat építeni. Saul Mofaz azt nyilatkozta, hogy Mali Adumimot és a Jeruzsálem melletti Kusecion nevű övezetet körül fogja venni a védelmi kerítés, de a tervezett 13 ezer hektár helyett csak hétezer hektár palesztin területet helyez az izraeli oldalra.

Nagy-Britannia külügyminisztériuma az eset kapcsán sürgette Izraelt, hogy fagyassza be újabb települések építését. A palesztin miniszter szintén bírálta a település kiterjesztését.

A gázai övezetben kedden sem hallgatnak a fegyverek

Rafahban, az övezet déli részén egy robbanásban legalább hárman meghaltak és legalább 15-en megsebesültek. Szemtanúk szerint egy olyan bomba robbant fel, amit palesztin fegyveresek az izraeli hadsereg ellen próbáltak bevetni. Izraeli csapatok és buldózerek behatoltak a Jebna nevű menekülttáborba, és ott felrobbantottak hat, határhoz közeli épületet. Az övezet északi részén az izraeli hadsereg újabb területekre terjesztette ki fennhatóságát, hogy megpróbálja megakadályozni a Kasszám-rakéták kilövését.

Izraeli források szerint nem tervezik újabb palesztin területek elfoglalását a Gázai övezetben, a katonai jelenlét csak addig fog tartani, amíg a palesztin csoportok rakétákat lőnek Izrael területére. Izraelnek vannak eszközei a nagyobb hatótávolságú rakéták megsemmisítésére, de a rövid hatósugarú házi gyártmányú Kasszám-rakétákat nem tudja elhárítani, csak kilövésük megakadályozásával.

A Hamász a Gázai övezetben egyre gyakrabban lakóterületről, házak udvaráról lövi a rakétákat, és egy válaszrakéta a helyi lakosokat és ingóságaikat venné célba.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.