Forrás: NOL

Már Ciszjordániában is lázadnak Arafat ellen

Yehuda Lahav, 2004. augusztus 3. 00:00

‘Példa nélküli tragédiába sodródhatunk, ha a zavargások átterjednek Gázából Ciszjordániába’ – figyelmeztetett tegnap Ahmed Korei palesztin miniszterelnök. Lehet, hogy a figyelmeztetés kissé későn jött. Tegnap folytatódtak a zavargások a Gázai övezetben – ugyanakkor Ciszjordániában is növekszik a feszültség, és tömegtüntetések voltak.

Gázában egy palesztin rendőr gránátot dobott a város börtönében őrzött fegyencek közé, akiket Izraellel való együttműködéssel gyanúsítanak, és hét embert megsebesített. Később álarcos fegyveresek – valószínűleg az Iszlám Dzsihád tagjai – a városi kórházban megölték az egyik sebesültet.

Dzseninben két nappal a kormánybiztos irodájának felgyújtása után fegyveresek tucatjai és tüntetők ezrei élén ismét az utcára vonult Zakarija Zuvejdi, a helyi Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai parancsnoka. ‘A halál fia lesz, aki Zuvejdit bántani meri’ – kiáltották a tüntetők -, ‘aki fellép ellene, az izraeli kollaboráns’. Zuvejdi ismét hangoztatta, hogy azért vonult a kormánybiztos irodája felé, mert a palesztin hatóság emberei palesztin harcosokat szolgáltattak ki Izrael kezébe. Nabluszban viszont Jasszer Arafat hívei félbeszakították politikusok, parlamenti képviselők tanácskozását. A résztvevők az ígért reformok gyors végrehajtását követelték. A fegyveresek a mennyezetbe lövöldözéssel kívánták kifejezni véleményüket, miszerint a félbeszakított megbeszélésen Arafat tekintélyét akarták megrendíteni.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.