Forrás: Magyar Rádió

Izrael terjeszkedik

2004. augusztus 2., hétfő 11:31

547 olvasás

Saron izraeli miniszterelnök és Mofaz védelmi miniszter engedélyezte 600 új épület felhúzását a legnagyobb ciszjordániai zsidó településen.

A Jeruzsálemhez közeli Maale Adumim városban 28.000 telepes él. Az ENSZ és a nagyhatalmak által támogatott úgynevezett útiterv értelmében Izraelnek köteleznie kellene magát arra, hogy a megszállt területeken beszüntet mindenféle terjeszkedési tevékenységet.

Közben a Gázai övezet északi részén izraeli katonák lelőttek három palesztin fegyverest, a csoport éppen egy zsidó települést akart megtámadni – jelentette az AFP hírügynökség. Korábban izraeli katonák megöltek egy 60 éves palesztin nőt, amikor tüzet nyitottak a Gázai övezetben fekvő Han Junisz menekülttáborára.

A tankokat és helikoptereket bevető támadók négy másik palesztint megsebesítettek. Az izraeli állam hadseregének közlése szerint „terrorista-infrastruktúra” elleni hadműveletről volt szó.

A Gázai övezetben gyakoribbá váltak az összecsapások azóta, hogy Ariel Saron izraeli miniszterelnök kilátásba helyezte a zsidó települések felszámolását és a csapatok kivonását a térségből.

Heten megsebesültek Gázában, amikor egy palesztin rendőr két kézigránátot dobott egy börtöncellába. A foglyokat Izraellel való együttműködés vádjával tartóztatták le. A robbantás célpontja valószínűleg egy Valid Hamadija nevű férfi volt, aki a palesztin hatóságok szerint a zsidó állam hadseregét segítette palesztin vezetők meggyilkolásában.

MR

Comments are closed.