Forrás: NOL

Francia abortusz – akár otthon is

Sz. L. L., 2004. július 29. 00:00

A francia  kormány a vitatott abortuszpirula segítségével úgy növeli a művi vetélést választók döntési szabadságát, hogy a kórházi ellátórendszert is tehermentesíti.

A francia jobboldali kormány úgy növeli meg a művi vetélést választók döntési szabadságát, hogy a kórházi ellátórendszert is tehermentesíti. A lehetőség hátterében a sokat vitatott abortuszpirula áll.

Mi köze az abortuszomhoz a kórházi kartonozónak? – kérdezhette eddig az a 220 ezer francia nő, aki évente művi terhességmegszakításra jelentkezik. – Miért küldik ide ezeket a nőket csak azért, hogy beszedjenek néhány pirulát? – gondolhatták viszont a kartonozóban.

Mindennek mára vége: Philippe Douste-Blazy egészségügyi miniszter a múlt pénteken aláírta, a héten pedig életbe is lép a végrehajtási utasítás, amely lehetővé teszi a kórházakon, klinikákon kívüli abortuszt. Igaz, nem mindenkinek – és nem akárhogyan. Tényleges döntési helyzetbe valójában csak az a mintegy évi 50 ezer nő kerül, aki már terhessége hatodik hete előtt elszánja magát a lépésre, és ennek megfelelően gyógyszeres úton vetetheti el magzatát. Ennek lehetőségét egy sokat vitatott, de éppoly eredeti francia találmány adja meg. A korábban RU 486 néven ismert Mifégyne nevű abortuszpirula 95 százalékban hoz eredményt: a beszedése utáni harmadik napon, de az esetek többségében már az első négy órában megszakítja a terhességet.

Aki tehát ráveszi nőgyógyászát vagy (különleges esetben) akár a háziorvosát, hogy házhoz jöjjön, az teljes diszkréció mellett eshet túl a kellemetlen folyamaton. Igaz, a jogszabály előírja: orvosnak és páciensnek összesen öt alkalommal kell találkoznia. A pirulákat a harmadik és a negyedik konzultáción kell beszedni (utóbbin már egy Gymiso nevű tablettát) – mégpedig az orvos szigorú jelenlétében. Az „önabortusznak” ezenkívül az vet gátat, hogy a gyógyszereket betegeknek nem adják ki a patikák. (A viszszaélések teljes kiszűrésére persze senki nem mer mérget venni.) Mindezért az orvos 191,74 eurót (47 ezer 533 forint) kap, igaz, ennek 70 százalékát a francia társadalombiztosítás állja. Ebbe beletartozik, hogy – bármi probléma merüljön is fel -, gondoskodjon a kórházi kezelésről. Ez azonban francia szakemberek szerint a tablettás módszernél az esetek kevesebb, mint egy százalékában fordul elő – ami a küretekénél sokkal kedvezőbb arány, ráadásul a későbbi terhességet is kevésbé hátráltatja. Hozzá kell persze tenni: a világsajtóban időről időre nyilvánosságot kapnak az abortuszpirulára visszavezethető halálesetek. Magyarországon nem is törzskönyveztek ilyen gyógyszert.

Az „otthoni abortuszt” már több országban is bevezették – így az Egyesült Államokban, Tunéziában és Svédországban. Isabelle Dagousset, a párizsi Broussais kórház nőgyógyásza szerint gond nélkül alkalmazzák. Döntően katolikus országban azonban a franciáknál debütál a lehetőség. Érdekessége: ismét a jobboldal lép előre abortuszügyben. Már a művi vetélés 1975-ös legalizálása is a konzervatívok, jelesül Simone Veil egészségügyi miniszter nevéhez fűződött. A szélsőjobboldal azóta is „zsidó ármánykodásról” beszél, lévén Veil a holokauszt túlélője. Igaz, s ezt a francia sajtó kritikusan elismeri: a baloldali Jospin-kormány az Aubry-törvényben már három éve lehetővé tette a kórházon kívüli abortuszt, csak éppen ez senkinek nem tűnt fel. A társadalmi vitát akkor az uralta, hogy tízről tizenkét hétre tolták ki a terhességmegszakítás törvényességét, végrehajtási utasítás pedig azóta sem született – csak most.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.