Forrás: NOL

Bobby Fischer fellebbezése elutasítva

Munkatársunktól, 2004. július 28. 14:11

Elutasították Japánban Bobby Fischer egykori sakkvilágbajnok fellebbezését az ellen, hogy kiadjákaz Egyesült Államoknak.

Az Egyesült Államokban körözött Fischert két hete vették őrizetbe a tokiói nemzetközi reptéren azzal a gyanúval, hogy érvénytelen amerikai útlevéllel akarta elhagyni az országot.

Fischer jogtanácsosa közölte: őrizetbe vételét Fischer emberrablásnak tekinti, állítása szerint útlevelét a megfelelő eljárást mellőzve vonták be az amerikai hatóságok, s indokolatlanul tartják fogva, mivel nem áll fenn szökésének veszélye.

John Bosnitch szerint Fischer a zárt meghallgatáson azt vallotta,hogy bántalmazták. Fischernek még lehetősége van fellebbezni a japán igazságügyi miniszterhez, és bírósági úton is kérheti az eljárás felfüggesztését.

Fischer ellen azért emeltek vádat az Egyesült Államokban, mert1992-ben, a Jugoszlávia ellen bevezetett ENSZ-tilalmat figyelmen kívül hagyva, Belgrádban lejátszott egy visszavágó mérkőzést egykori világbajnoki ellenfele, Borisz Szpasszkij ellen, s ezért több mint hárommillió dollárnyi tiszteletdíjat vett fel.

A zsidó származású, Izrael- és Amerika-ellenes megnyilvánulásairól is ismert sakkozó egy héttel ezelőtt állítólag bejelentette, hogy politikai menedékjogért folyamodik egy meg nem nevezett harmadik országban. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.