Forrás: NOL

Új partnerrel az Utolsó esély

Adatkezelési vita Péterfalvi és a Wiesenthal Központ között

K. Cs., 2004. július 27. 00:00

A magyarországi koordinátor hétfőn az Utolsó esély nevű akció lefújásáról, a jeruzsálemi központ vezetője pedig a nácivadászat folytatásáról beszélt.

Magyarországon felfüggesztették a Simon Wiesenthal Központ Utolsó esély elnevezésű nácivadász akcióját – jelentette be tegnap reggel az MTV Nap-kelte című műsorában Beer Iván, a Magyarországi Holokauszt Emlékalapítvány elnöke. A nácivadász-akció hazai koordinátora mindezt azzal indokolta, hogy az adatvédelmi biztos korábban közölte: idegen országba nem lehet magyar állampolgárok adatait továbbítani. – A jogi kérdések tisztázásáig nem fogadunk bejelentéseket és nem továbbítunk információt Jeruzsálembe – adta tudtul Beer Iván.

– Nem magát a nácivadászatot minősítettem jogellenesnek, hanem azt a fajta adatkezelést, amelyet a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ folytat – nyilatkozta lapunknak Péterfalvi Attila. Az ombudsman szerint Izrael nem felel meg az uniós adatvédelmi követelményeknek; nem képes biztosítani azt az adekvát védelmi szintet, amely feltétele lenne, hogy hazánkból személyes adatokat külföldre lehessen küldeni. Az ombudsman elmondta: az adatvédelmi törvény előírása ellenére nem kereste meg őt a Wiesenthal Központ; ha megteszi, tájékoztatást kapott volna; a törvény előírása szerint ugyanis az adatkezelés megkezdése előtt az adatkezelést be kell jelenteni az adatvédelmi nyilvántartásba.

Miközben a Wiesenthal Központ hazai koordinátora a nácivadász-akció felfüggesztéséről adott hírt, a jeruzsálemi központ vezetője, Efraim Zuroff hétfőn napközben kiadott nyilatkozatában kijelentette: eddig semmiféle jelzést nem kapott, hogy az akció sértené a magyar törvényeket. Amíg ilyen jelzést nem kapunk, folytatjuk az akciót Magyarországon is, valamely más helyi partner közreműködésével, akit a következő hetekben fogunk megbízni – áll a közleményben. Efraim Zuroff sajnálkozását fejezte ki, hogy ‘Beer Ivánt visszalépésre kényszerítették’. A Wiesenthal Központ vezetője szerint mindez ‘szánalmas kísérlet arra, hogy megakadályozzák a magyarországi háborús bűnösök felkutatását, valamint a nácikkal való második világháború alatti magyar együttműködés kérdésének nyílt megvitatását’.

Az ombudsman leszögezte: a törvények egyértelműek; ‘feljelentést nyomozó hatóságnál kell tenni, közérdekű bejelentést hatóságnál kell tenni, a civil szféra tehát nem folytathat bármilyen tevékenységet’. Péterfalvi hozzátette: Magyarországon magyar magánszemély is folytathat magánnyomozást, de a magánnyomozó is köteles tiszteletben tartani a személyiségi jogokat, tehát nem folytathat jogellenes adatkezelést.

Beer Iván az MTI útján üzente: ‘Én nagyon sokszor szenvedtem a hatalom jogi öklétől, és attól félek, hogy a hatalom és az ombudsman mögött álló hatalmas erők – nem biztos, az éppen a mostani regnáló kormány – (…) bizony a jognak fegyverével engem meghurcolnak, engem megpróbálnak ellehetetleníteni’.

– Nem áll mögöttem semmiféle hatalom; az adatvédelmi biztost az Országgyűlés választja meg, így semmiféle köze sincs a kormányhoz – reagált Péterfalvi.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.