Forrás: NOL

Erősödik a nyomás Iránra

Munkatársunktól, 2004. július 27. 11:22

Brit forrás szerint Irán ‘alig néhány hónap múlva’ megkezdheti az atomfegyverhez szükséges urániumdúsítást. Irán figyelmeztette a megelőző csapással febyegető Izraelt.

Irán ‘alig néhány hónap múlva’ képes lesz megkezdeni az urániumdúsítást atomfegyver-gyártási céllal – írta nyugati diplomáciai forrásokra hivatkozva a keddi The Times.

A vezető londoni napilapnak a név nélkül nyilatkozó források azt mondták: Teherán diplomáciai manőverezéssel időt nyert ahhoz, hogy befejezze a magasan dúsított uránium előállításához szükséges berendezések fejlesztését.

A The Times által megszólaltatott illetékesek szerint most már egyértelmű, hogy Irán az atomfegyver-gyártásnak ezt az útját választotta, és nem a busehri atomlétesítményből kinyert plutóniumot akarja erre felhasználni.

Irán figyelmezteti Izraelt

A The Sunday Times július közepén azt írta: Izrael megelőző csapást mérhet a dél-iráni Busehrben épülő atomreaktorra, ha azt Oroszország elkezdi feltölteni fűtőanyaggal. Izraeli katonai források a lapnak azt mondták, hogy az izraeli hadsereg már el is végezte a támadás főpróbáit.

Irán ‘letörli a világtérképről’ Izraelt, ha támadást hajtana végre atomlétesítményei ellen – nyilatkozott kedden az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka.

Az iszlám rendszer nagy befolyású ideológiai hadseregének szóvivője, Szajjid Maszúd Dzsazajeri parancsnok szavait az ISNA hírügynökség idézte.

Dzsazajeri szerint az Egyesült Államok fitogtatja erejét, és azzal fenyegetőzik, hogy beveti ‘veszett kutyáját, Izraelt’. Ha lehetőségük lenne, nem tétováznának megtámadni az iráni nukleáris létesítményeket. ‘Belátják azonban, hogy Teherán válasza olyan határozott lenne, hogy Izrael eltűnne a világtérképről, és az amerikai érdekek erősen csorbulnának’ – mondta.

A forradalmi gárdaisták szóvivője szerint Irán nem akar viszályt, de szükség esetén képes megmutatni, hogy válaszcsapásaival tud ‘kemény és pusztító’ is lenni.

A Forradalmi Gárdát az 1979-es forradalom után hozták létre az iszlám rezsim védelmére és a külső ellenségek távol tartására. Ez az elithadsereg közvetlenül Irán vallási vezetőjének van alárendelve.

Az izraeli légierő 1981-ben lerombolta a francia segítséggel épült Oszirak iraki atomraktort. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.