Forrás: NOL

Vanunu nem mobilozhat, nem utazhat

Munkatársunktól, 2004. július 26. 10:47

Elutasította hétfőn az izraeli legfelsőbb bíróság Mordeháj Vanunu azon kérelmét, amelyben kérte: oldják fel mozgásszabadságának korlátozását.

Vanunu, aki az izraeli atomtitkok kiszivárogtatása miatt 18 év börtönbüntetést kapott, bár áprilisban szabadult, mozgásszabadsága jelenleg is szűkre szabott. Mivel Izrael tart attól, hogy a Dimona atomerőmű egykori alkalmazottja további információkat szivárogtat ki, nemzetbiztonsági okokból a férfi nem használhat mobiltelefont, nem férhet hozzá az internethez, nem beszélhet külföldi újságírókkal, nem utazhat külföldre és még külföldi nagykövetségek közelébe sem mehet az izraeli kormány által rá kirótt korlátozások alapján.

Az 50 éves férfi a korlátozások feloldására kérelmet nyújtott be a legfelsőbb bíróságra, amely hétfőn hirdette ki határozatát. A bíróság kimondta: a szóban forgó körülmény indokolt, az izraeli államnak joga van az atomtitkok védelmében Vanunu személyes jogait korlátozni. ‘Mindig is mondtuk, hogy Izrael nem igazi demokrácia, ma ezt láthattuk a legfelsőbb bíróságon is. Ez egy nagyon szomorú és szégyenteljes nap’ – nyilatkozott az ítélethirdetést követően Vanunu.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.