Forrás: Magyar Rádió

Az izraeli miniszterelnök kitart a gázai kivonulás terve mellett

2004. július 26., hétfő 15:01

205 olvasás

Ariel Saron azután erősítette meg elképzeléseit, hogy Izraelben legalább 100 ezren tiltakoztak a gázai zsidó telepek felszámolása ellen. Közvélemény-kutatások szerint ugyanakkor az izraeliek többsége pénzben és emberéletben is túl drágának tartja a gázai telepek fenntartását.

Az izraeli kormányhivatal terve alapján azok ,akik négy éve éltek már lakhelyükön, másutt ugyanolyan ingatlant kapnak, akik kevesebb ideje, a forgalmi értéknek megfelelő összeget.

A Gázai-övezetben olcsóbbak az ingatlanok, mint Izrael más részein, őket veszteség érheti. Akik részt vesznek a közösségek áttelepítésének programjában, azoknak olyan területre kell költözniük, amit Izrael be akar telepíteni, a Galileai-hegységbe vagy a Nedzsef-sivatagba.

Ha öt évig ezeken a helyeken maradnak, akkor a kapott földekért nem kell fizetniük és a kártérítésen túl is kapnak kedvezményes állami kölcsönöket. Az elhagyott házakért kapott kártérítés mértéke is megegyezés tárgya lehet.

Az izraeli kormány képviselői úgy vélik, hogy a korán elkezdődő kártérítési egyezkedésekkel elkerülhetik a komolyabb harcokat. A Sínai-félsziget átadásakor, 1982-ben az ottani telepesek komolyan ellenálltak, aminek a jelenlegi vezetés szerint az volt az egyik fő oka, hogy nem kezdték meg velük időben a párbeszédet.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.