Forrás: NOL

Az izraeli kormány kártérítést ad az átköltöző telepeseknek

Munkatársunktól, 2004. július 26. 12:27

Négyféle kártérítési lehetőség közül választhatnak majd a Gázai övezetből és a négy észak-ciszjordániai zsidó településről átköltöztetett telepesek – jelentette a Háárec című tel-avivi újság egy nappal azután, hogy 130 ezer jobboldali izraeli tiltakozott élőláncot alkotva a tervbe vett gázai övezeti kivonulás ellen.

Az igazságügyi minisztérium keretében létrehozott bizottság várhatóan októberben vagy novemberben terjeszti jóváhagyásra a kormány elé a kárpótlásról szóló törvénytervezetet. Addig a testület tagjai a lap szerint megbeszéléseket tartanak a telepesekkel, hogy az érintetteket is bevonják a tervezet elkészítésébe.

A kárpótlás mintegy 1600 családot érint – hozzávetőlegesen 1500 gázai övezetit – és további százat a szóban forgó négy ciszjordániai településen. A családokat kártalanítani fogják otthonuk elvesztése, jövedelemkiesésük és gázai üzleti vállalkozásaik kényszerű felszámolása miatt. A bizottság arról még nem döntött, hogy egy összegben vagy több részletben fizessék-e ki a kártérítést, amely után adózniuk kell az átköltöző telepeseknek. Az adó mértékének meghatározása egy másik testületre vár.

Házuk pótlását kérhetik Izrael hasonló kategóriájú térségeiben azok, akik legalább négy évig a kiürítendő telepen éltek. Az úgynevezett jellegzetes kiürített telepesház után járó becsült összegre lesznek jogosultak azok, akik kevesebb mint négy évig laktak a településen vagy volt ugyan házuk a telepen, de valójában máshol éltek.

A harmadik kárpótlási módozat értelmében a mostani vezetés leginkább a közösségben történő áttelepülést szorgalmazza a kormány által kijelölt területekre. A Ciszjordánia északi részéből átköltözőknek például Gilboa térségét és Galileát kínálják fel, lehetőleg a jelenlegi munkahelyükhöz közel.

Azok, akik ezt a megoldást választják, mindenekelőtt ingyen földet kapnak olyan hitelen keresztül, amely ötéves állandó megtelepedés után adománnyá alakul át. A negyedik módozat az egyéni kártérítés lehet, amikor minden egyes esetben állami becsüs mérné fel a hátrahagyott ház értékét.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.