Forrás: Magyar Rádió

Élőlánccal a kivonulás ellen

Gázában nem csitulnak a harcok

2004. július 25., vasárnap 21:51

547 olvasás

Palesztin szélsőségesek megsebesítettek négy izraelit, amikor a Gázai övezetben rakétát lőttek egy zsidó település központjára – közölte az izraeli hadsereg. Korábban Gáza elővárosában megsebesült négy palesztin járókelő, amikor izraeli helikopterek rálőttek egy épületre Zeitun településen.

Helyi források szerint a ház tulajdonosa a szélsőséges Hamász iszlám csoport tagja, aki idejében elmenekült, a sérülteket az épületen kívül érte találat. Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy egy titkos üzemet támadtak, amely palesztin terroristákat látott el fegyverrel.

Ciszjordániában az izraeli erők megöltek hat palesztin szélsőségest, közöttük két helyi vezetőt – jelentette a Reuters. A hírügynökség úgy értesült, hogy az izraeli katonák az al-Aksza Mártírjai nevű csoport egyik csoportját támadták.

Szombaton izraeli harckocsik vonultak be a Gázai övezetben fekvő Beit Hanun városába, ahol lövöldözés robbant ki az izraeli katonák és a palesztinok között. Utóbbiak közül egy súlyosan megsérült, egyes hírek szerint egy fegyvertelen palesztin tinédzser meghalt az összetűzésben.

Ezrek tiltakoztak a kivonulási terv ellen

Izraelben tüntetők ezrei tiltakoztak a Saron-kormány terve ellen. A kabinet egyébként elvben már jóváhagyta, hogy kivonják a csapatokat a Gázai övezetből, de még szavaznak a javaslatról. Közben egy ismert palesztin politikusnő keményen bírálta országa vezetőit.

Hanan Ashrawi az ismert palesztin keresztény politikusnő felszólította Jasszer Arafatot, hogy vessen véget egyszemélyes műsorának. Ashrawi egy svájci újságnak nyilatkozott és azt mondta, hogy Arafat alapvető törvényeket sért, amíg egyedül rendelkezik a biztonsági erőkkel. Ashrawi szerint ahelyett, hogy egyes emberekről beszélnek, intézményekkel és törvényekkel kellene foglalkozni.

Ahmed Korei miniszterelnököt is bírálta. Mint mondta, tétlenül nem fogadhatja el hivatalát, mindenért Arafatot okolva. A polgárháborúra vonatkozó kérdésre a következőket válaszolta: a hírek gázai, sőt nyugati parti tömeges fegyvereladásokról szólnak. Ez igencsak aggasztó jelenség. A gázai egyoldalú kivonulás terve nemcsak a palesztin oldalon, hanem Izraelben is felerősítette a hatalmi harcokat.

A „67-ben elfoglalt területek feladásának jobboldali ellenzői élőláncot alkottak a Gázai övezettől a Jeruzsálemi Siratófalig. A szervezők által igen sikeresnek értékelt tömegtüntetésen mintegy 130 ezren vettek részt.

Arafat kivár?

A hadsereg katonai elhárításának vezetője, a magyar származású Aharon Farkas Zeevi tábornok az izraeli kormány vasárnapi ülésén a palesztin térség helyzetét elemezte.

Farkas Zeevi szerint Jasszer Arafat novemberig időt húz, azt reméli, hogy addig megbukik az izraeli kormány, és Geroge Bush elveszti az amerikai elnökválasztást. Farkas Zeevi szerint a Gázai övezetben egyre nő az ellenállás Arafattal szemben, de a nyugati parton nem érezni hasonló elégedetlenséget.

Ariel Saron humorosan reagált a hírre, azt mondta, hogy Arafat azt is látni akarja, hogy én megbukom? Azt hittem, csak az izraeliek reménykednek bukásomban.

Szombaton Mohamed Dahlan, Arafat gázai ellenzékének vezetője egy arab nyelvű újságnak adott nyilatkozatában tagadta, hogy ő állna az ellenzéki tömegtüntetések mögött. Dahlan nyilatkozata szerint a megszállás és a korrupció egymást mélyítik.

MR, Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.