Forrás: NOL

A Hezbollah eléri Közép-Izraelt?

Hírösszefoglalónk, 2004. július 26. 00:00

Elfoglalták a Hán Junisz-i kormányzói hivataltKép: Reuters – Ibraheem Abu Mustafa

A Hezbollah szélsőséges libanoni síita szervezetnek nagyobb fegyverei vannak, mint amilyeneket jelenleg Izrael ellen bevet: 13 ezer darab 15-35 kilométer, ötszáz darab 115 kilométer és néhány tucatnyi, 215 kilométer hatósugarú rakéta.

Az arzenál felett immár nem az iráni Forradalmi Gárda, hanem a Hezbollah diszponál. Minderről Aharon Zeevi-Farkas tábornok, az izraeli katonai hírszerzés vezetője beszélt tegnap.

A számok azt jelentik, hogy az iráni és szíriai támogatású szervezet Közép-Izraelt is támadhatja. A tábornok felidézte, hogy Hasszan Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője a múlt héten először ismerte el: aktívak a palesztin területeken is, nemcsak Észak-Izraelt támadják. Ez jeruzsálemi olvasatban rossz hír Szíriának, erősíti a ‘latorállam’ róla kialakult képét az Egyesült Államokban. Zeevi-Farkas szerint elképzelhető: Damaszkusz olyan kísérleteket is végzett, hogy vegyi fegyverekkel szereljen fel a rakétákat.

Az izraeli hírszerzés úgy véli: Jasszer Arafat palesztin vezető immár George W. Bush amerikai elnök novemberi választási vereségére játszik. A palesztin belső viszályról Zeevi-Farkas azt mondta, kérdés, Gázán belül tartható-e. – Ha átterjed Júdeára és Szamáriára (Ciszjordánia), az már egy másik történet – fogalmazott. Arafat tagadja, hogy válság dúlna a palesztin hatóságon belül. Kofi Annan ENSZ-főtitkár úgy véli: ‘súlyos krízisről’ van szó, Arafatnak hallgatnia kellene palesztin és más arab vezetőkre.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.