Forrás: Magyar HírlapNácivadászidény

MH-álláspont

Remélhetőleg a bíróságok akadálymentesítése megvalósul addig az időpontig, amikor megkezdődik a zsidó alapítvány által most fölkutatandó magyar náci bűnösök pere. Jöhetnek majd a tolószékes tanúk és vádlottak, talán majd lakótársaik is elkísérik őket az öregek otthonából, amolyan járókeretes kicsiny szurkolói mazsorett-csapatként. Ha erre a performance-ra sem harapnak rá a kereskedelmi tévék meg a bulvárlapok, akkor tényleg az az egyetlen esély, hogy egy elcsípett öreg nácit beküldünk egy valóságshow-ba. És akkor végre megvalósulhat a magyar társadalom szembenézése a holokauszttal.

Vagy mégsem. Miért segítene megérteni a nácizmus bűneit az, hogy szenilis vénemberek habognak a vádlottak padján? Nem segített a mosonmagyaróvári sortűzperben sem. És Pinochet tábornok is jobbára csak szánalmat keltett. Márpedig aligha lehet a tettesekkel való együttérzés felkeltése az akció célja.

De ha nem szembenézésről vagy az antiszemitizmus elleni harcról van szó, akkor is szólhatnának méltánylandó érvek az Utolsó esély mellett. Például az, hogy egy jogállamnak kötelessége üldözni azokat, akik el nem évülő bűncselekményeket követtek el. Akár hatvan évvel később is. Aminthogy valóban fontos, hogy mindenki tudja, amit most elkövet, azért később is felelősségre vonhatják. Akár hatvan év múlva is. Ezért adott esetben egy szélütött aggastyánt is érdemes lehet bíróság elé citálni, ha valóban sikerül bebizonyítani, mit követett el.

És itt van az akcióval a legnagyobb gond. A nagy bűnösök – akiknek cselekedeteiről megfelelő dokumentáció van – már meghaltak, megszöktek vagy megbűnhődtek. Szinte kizártnak tűnik, hogy hatvan év után a hálóba kerülő kis gyilkosok ellen lenne megfelelő bizonyíték. Az eredmény tehát az lesz, hogy hosszú perek végén – amelyekben okkal vagy ok nélkül meghurcolnak egy embert – születik majd egy felmentő ítélet, bűnösség vagy bizonyítékok hiányában. A bosszúra éhes szervezetet pedig csak az vigasztalhatja, hogy legalább a tízezer eurós vérdíja megmaradt – no meg önnön fontosságának látszata.

©

Comments are closed.