Forrás: Hírtv

Javier Solana: szerepvállalás a közel-keleti békefolyamatokban

Dátum: 2004. Jul. 23., Friday, 20:56

Rovat Külföld

Az Európai Unió továbbra is szerepet játszik a közel-keleti békefolyamatban, akkor is ha ezzel Izrael nem ért egyet. Erről Izraelben nyilatkozott az EU kül-, és biztonságpolitikai főképviselője.

Az Európai Unió vezető diplomatája azt követően tette korántsem udvariaskodó kiejelentését, hogy izraeli látogatása során Ariel Saron kormányfő, és Silvan Shalom külügyminiszter egyaránt közölte: a ciszjordániai biztonsági fal lebontását sürgető ENSZ-határozat Uniós támogatása kétségessé teszi, hogy az európaiak képesek építőleg hozzájárulni a békefolyamat előrehaladásához. Javier Solana az Európai Unió kül-, és biztonságpolitikai főképviselője elmondta: ‘Azok vállalnak szerepet, akiknek érdeke fűződik hozzá. Mi érdekeltek vagyunk, mert szomszédos régióról van szó, mert barátaink élnek itt, és érdekeltek vagyunk startégiai megfontolásokból is. Európa, mint ahogy azt eddig is bizonyította, egy igen jelentős nemzetközi hatalom, és szerepet fog játszani a békefolyamatban, ha tetszik, ha nem.’

A brüsszeli csúcsdiplomata hozzátette: az Unió a kezdetetktől fogva ellenezte a kerítés építését a megszállt palesztin területeken. Tisztában vagyunk azzal, hogy a védmű életeket mentett meg, de ezt akkor is megtette volna, ha azt az 1967-es tűzszüneti vonalon építik fel. Solana hangsúlyozta: Európa teljes mértékben elismeri Izrael jogát az önvédelemre; de zsidó államnak tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogot. Az ENSZ-közgyűlés 150 szavazattal, hat ellenében, tíz tartózkodás mellett fogadta el a jordán folyó nyugati partján fekvő területeken húzódó biztonsági fal lebontására felszólító dokumentumot. A határozatot nem kötelező érvényű.

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=26157

Comments are closed.