Forrás: Magyar Rádió

Izrael elleni intézkedéseket sürgetnek a palesztinok

Európa és Izrael vitája a biztonsági kerítésről

2004. július 23., péntek 12:07

195 olvasás

A Dél-Afrika elleni korábbi szankciók mintájára Izrael-elleni intézkedéseket sürgetnek a palesztinok az ENSZ Biztonsági Tanácsánál, miután a világszervezet közgyűlése nemrégiben a palesztinellenes fal építése ellen foglalt állást.

A Palesztin Hatóság ENSZ-megfigyelője közölte, nem a zsidó állam elleni általános büntetőintézkedéseket szorgalmaznak, hanem a palesztin területen elkövetett törvénytelenségekkel kapcsolatos ellenlépéseket.

A diplomata szerint bojkottálni kellene a falat építő izraeli cégeket, illetve megtagadni a megszállt területeken élő zsidó telepesek vízumkérelmeit külföldön.

Lelőttek egy 18 éves palesztint

A Gázai övezetben egy 18 éves palesztin meghalt a fegyveresek és az izraeli hadsereg közötti tűzharcban. Palesztin források szerint az izraeliek ölték meg a fiút. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a fiatalember annak a helybeli csoportnak volt a tagja, amely megpróbálta megakadályozni, hogy palesztin fegyveresek bombákat telepítsenek az út szélére izraeli katonák ellen.

Az izraeli csapatok azután értek a térségbe, hogy heves vita robbant ki a helybéliek és a palesztin fegyveresek között.

Európa és Izrael vitája a biztonsági kerítésről

Az izraeli miniszterelnök bírálta az Európai Uniót, amiért annak tagállamai a palesztin álláspontot támogatják a terrorizmus elleni fal ügyében. Az Unió külügyi biztosa szerint nem a fal építésével, hanem annak elhelyezésével nem értenek egyet Brüsszelben és a többi európai fővárosban.

Megromlott Izrael és az Európai Unió kapcsolata, mert az európai országok egységesen Izrael ellen szavaztak az ENSZ rendkívüli közgyűlésén a védelmi kerítés ügyében. Izrael emiatt úgy véli, hogy Európa nem játszhat jelentős szerepet a térség rendezésében, mivel nem semleges, hanem a palesztinok oldalán áll. Az európai külügyi vezető, Solana azt mondta Izraelben, hogy akár akarja Izrael, akár nem, Európa részt fog venni a békefolyamatban.

Ariel Saron a következőket nyilatkozta a kérdésben: Izraelnek érdekében áll bevonni a nemzetközi közösséget, különösen Európát a palesztinokkal zajló folyamatba, de ha az európai álláspont nem változik meg radikálisan, különösen Izrael biztonságával és önvédelmi szükségleteivel kapcsolatban, akkor az nehéz lesz.

Solana válasza szerint az európai országok a fal nyomvonalát ellenzik. Mint elmondta: szemben állnak az elfoglalt palesztin területeken való építkezéssel. Az országok tudják ugyan, hogy sok életet mentett meg a kerítés, de akkor is így lett volna, ha belül, vagyis az 1967-ig érvényes határokon épült volna.

MR, Shíri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.