Forrás: Origo

Az ombudsman szerint a nácivadászok informátorai is törvénysértők

2004. július 23., péntek, 19:30

Jogellenes adatkezelést követhet el a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központot megkereső informátor is, attól függően, milyen adatokat szolgáltat – mondta Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos pénteken. Az ombudsman ugyanakkor megismételte, hogy semmiféle adatot nem lehet kiszolgáltatni a jeruzsálemi Wiesentahl központnak, mert Izrael nem felel meg a Magyarország által támasztott adatvédelmi kritériumoknak.

„Adott esetben az is jogellenes adatkezelést valósít meg, aki az információt szolgáltatja, az a magyar természetes személy” – egészítette ki a Magyarországon is meghirdetett nácivadász akció jogi vonatkozásairól szóló korábbi álláspontját az ombudsman.

Péterfalvi Attila megismételte, hogy jogszerűen semmilyen személyes adat nem továbbítható Jeruzsálembe, mert az adatvédelmi törvény szerint fontos kritérium, hogy állampolgárainak a „megfelelő védelmi szintet biztosítsa” az adott ország, „Izrael pedig nem felel meg a kritériumoknak” – tette hozzá az izraeli adatvédelem szabályozására utalva.

Efraim Zuroff, a Wiesenthal központ igazgatója július közepén jelentette be Budapesten, hogy Magyarországon is elindítják az Utolsó esély elnevezésű akciót a még élő náci háborús bűnösök felkutatására. Ennek keretében tízezer euró „kompenzáció” fejében adatokat várnak a még élő náci háborús bűnösökről. Péterfalvi Attila a múlt szerdán közölte, hogy állampolgári beadványra vizsgálatot folytat a központ tevékenységével összefüggésben.

A panaszos az iránt érdeklődött, hogy egy külföldi intézmény, szervezet folytathat-e adatgyűjtést Magyarországon. Az ombudsman elmondta, hogy a vizsgálat lefolytatásához néhány hét mindenképpen szükséges. E héten kedden egy televíziós műsorában hangsúlyozta, hogy a Simon Wiesenthal Központ itteni tevékenysége a magyar törvények hatálya alá esik.

Az ombudsman arra is rámutatott, hogy január óta kötelező érvényű állásfoglalásai civil szervezetekre is vonatkoznak, s ha azt bíróságon támadnák meg, a döntésig nem folytatható a vitatott adatkezelés. A Wiesenthal központ csütörtökön visszautasította a magyar adatvédelmi biztos álláspontját, miszerint nem lehetséges jogszerűen Izraelbe küldeni a nácivadász akció keretében Magyarországon gyűjtött adatokat.

Efraim Zuroff, a központ igazgatója hangsúlyozta: az a kísérlet, hogy jogi alapot találjanak az akció leállítására, nem más, mint „fellengzős erőfeszítés arra, hogy egy látszólag az emberi jogokhoz kapcsolódó kérdést azoknak a védelmére használják, akik soha nem törődtek áldozataik emberi jogaival”.

(MTI)

One Response to “Az ombudsman szerint a nácivadászok informátorai is törvénysértők”

  1. Anonymous

    Magyarországon a törvények mindig is védelmet nyújtottak az ultra jobb irányzatoknak. Amióta „demokrácia” van az adatvédelmi törvény, a véleményszabadság és egyéb jogszabályok nem a kisebbségek jogait védik, hanem mint régen, lehet szabadon zsidózni (vélemény nyilvánitás), lehet zsidót a meggyőződése vagy származása miatt sértegetni, megalázni, ez is csak vélemény nyilvánitás joga, nem büntetendő és foci pályán lehet szabadon Auschwitz-ozni.
    60 év óta egy plauzibilis törvény nem védi meg a zsidók jogait a tisztességes polgári bánásmódra,miért? Ha egy minden szempontból makulátlan intézmény mint a Wiesenthal központ kivánja felkutatni a náci bűnösöket, akkor talán segiteni kéne a munkájukat, nem pedig az adatvédelmi törvény mögé bujni. Háborús bűnösök büntetést érdemelnek, nem pedig védelmet. Mi a véleményük, 60 évvel a háború után. Úgy tudom a háborús bűnök nem évülnek el, akármilyen adatvédelmi törvényt is alkalmazni kívánnak?