Forrás: NOL

Nem könnyű Izraelt képviselni

– mondja Judith Várnai-Shorer távozó nagykövet

Sz. L. L., 2004. július 23. 00:00

Kép: Népszabadság – Dezső Tamás

Judith Várnai-Shorer, Izrael távozó budapesti nagykövete összegezte tapasztalatait a Népszabadságnak.

Úgy megy, hogy marad. Férjével úgy döntöttek: egy évet még Budapesten töltenek. Kislányát viszi majd naponta gyógykezelésre a Pető Intézetbe. Azt mondja: csodát tesznek ott vele a konduktorok. Négy és fél év után tehát csak a nagyköveti székből távozik – jövő nyáron pedig visszatér a jeruzsálemi külügybe. Várnai-Shorert augusztusban David Admon váltja Budapesten.

Mérleg – ami a legjobban tetszett. Sok minden megragadott. Igaz, sokat is dolgoztunk. Nem panaszképpen mondom, de pihenni nemigen volt időm. Egyszer egy vendégünk megjegyezte: „érdekes, milyen népszerű itt Izrael.” Mire a férjem: „Igen. És ez rengeteg munka.”

Ami a legkevésbé tetszett. Az antiszemitizmus. Intézményesen nem, de azért létezik. Én azelőtt csak Izraelben és Amerikában éltem – ezt a jelenséget csak könyvekből ismertem. Itt tapasztaltam először ilyesmit. Állandó harcról van szó vele szemben, a minap Gyöngyösön, Pannonhalmán, Debrecenben gyaláztak meg zsidó sírokat. Nagyon jelentős volt Medgyessy Péter miniszterelnök beszéde a Holocaust Múzeum áprilisi megnyitóján. Amikor elismerte, hogy a magyar holokausztot magyarok követték el magyarok ellen. Nagyon megleptek a szavai, és nagyon meghatódtam. Így volt ezzel az izraeli delegáció is, élen Móse Kacav államelnökkel. Ez az áprilisi három nap volt itt-tartózkodásom csúcspontja. De szívem mélyéről idézem fel a zsidómentő Igaz Emberek tiszteletére rendezett ünnepségeket is.

Nehéz volt-e az izraeli politikát képviselni? A magyar partnerek elfogadták, ha valamire logikus magyarázatot adtunk. Volt amit nem, de konfliktusba azért nem kerültünk. Nekem az volt a dolgom, hogy az országomat jóban-rosszban képviseljem. Az izraeli nagyköveteknek sehol sem túl könnyű. Vannak, akik jobban érzik magukat, ha Izrael ellen mondhatnak valamit. Ha kisebbségben maradunk, az sem jelenti automatikusan, hogy nincs igazunk.

A „személyközi” kapcsolatokról. Magyarország nagyon népszerű Izraelben. Évi százhúszezer turista jön tőlünk ide. Tetszik nekik Budapest, nem is olyan drága, ha pár napra jönnek. Sajnos az Izraelbe utazó magyarok száma nem nőtt – ennek oka megint csak a palesztin intifáda. Félnek hozzánk jönni, pedig azt szoktam mondani: „a CNN-ben van háború, nem nálunk”. Egy további szempont, hogy sok magyarnak Izrael kicsit drága. A kultúra összekötő kapocs. Példa: a magyar humor jórészt zsidó humor. De 2002-ben óriási siker volt az első izraeli-magyar operagála is. A gazdasági kapcsolatokban most is van mit tenni. A kereskedelmi forgalom nőtt ugyan, de a palesztin intifáda ennek sem kedvezett. Az itteni izraeli befektetések mértékére (kétmilliárd dollár körül van) viszont nem panaszkodom.

Judith Várnai-Shorer

1952-ben született Beer Sévában, „a Negev fővárosában”, magyar ajkú családban. A jeruzsálemi Héber Egyetemen végzett.

1979-től dolgozik külügyi pályán.

2000-től Izrael budapesti nagykövete.

Az Izraeli Munkapárt elnökével, Simon Peresszel és Szilvan Salom izraeli külügyminiszterrel találkozott tegnap az izraeli látogatáson tartózkodó Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter. Peresz tájékoztatta Kisst az izraeli nemzeti egységkormány megalakulásáról folyó tárgyalásokról. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.